Terug

Volg Hart van Nederland

De sociale huur gaat voor meer dan een half miljoen mensen in 2024 omlaag

De sociale huur gaat voor meer dan een half miljoen mensen in 2024 omlaag

Politiek

30 juni 2022, 23:01

De huur voor meer dan een half miljoen huishoudens van sociale huurwoningen wordt in 2024 verlaagd met 57 euro per maand. Zij hoeven hierdoor maximaal 550 euro per maand uit te geven aan huur. Deze nieuwe afspraak geldt voor mensen die maximaal 120 procent van het sociale minimum verdienen.

In 2023, 2024 en 2025 wordt de huurverhoging niet meer gebaseerd op de inflatie maar op de loonontwikkeling. De huurverhoging zal een half procent lager zijn in vergelijking tot de gemiddelde verhoging van de CAO-lonen in het jaar daarvoor. Dit is vastgelegd in een overeenkomst van woonminister Hugo de Jonge, de vereniging voor woningcorporaties Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 

Meer bestedingsruimte

Deze afspraken over sociale huur is een van de afspraken waaraan de woningcorporaties moeten voldoen. Zij krijgen daar de afschaffing van de verhuurderheffing per 1 januari 2023 voor terug. Dit geeft hen jaarlijks meer bestedingsruimte. Dit geld kan besteed worden aan huurverlaging en -matiging, maar ook aan de bouw van 250.000 nieuwe sociale huurwoningen en 50.000 middenhuurwoningen in de periode tot en met 2030.

Bovendien is er afgesproken dat de corporaties ervoor moeten zorgen dat hun woningen met energielabels E, F of G, die niet worden afgebroken, voor 2028 versneld energiezuiniger worden. De huurders ontvangen hiervoor geen huurverhoging. Het doel is om in 2030 675.000 woningen te isoleren en 450.000 bestaande corporatiewoningen aardgasvrij te krijgen.

Vooruitkijken

"Dit akkoord stelt ons in staat om weer vooruit te kijken, in plaats van achterom. Doordat we het juk van de verhuurderheffing kunnen afwerpen, krijgen we weer de ruimte om te investeren en tegelijkertijd houden we wonen betaalbaar en matigen we de huren voor de mensen die dit het hardst nodig hebben. We investeren in meer nieuwe betaalbare woningen, versnelde verduurzaming van de woningvoorraad en versterking van leefbare wijken en buurten", reageert voorzitter van Aedes Martin van Rijn.

Volgens de voorzitter nemen corporaties hiermee het voortouw rondom de bestrijding van de wooncrisis, maar doen ze dat niet alleen: "De kracht van dit akkoord zit erin dat we dit samendoen met gemeenten, bewoners en woningzoekenden. We hebben elkaar nodig bij de versnelling die we gezamenlijk willen maken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.