Terug

Volg Hart van Nederland

De Chinese toerist keert terug en dat is goed nieuws voor Nederlandse ondernemers

nieuws

28 dec 2022, 23:00

Bus in, bus uit, fotocamera om de nek en gaan. De Chinese toerist komt terug naar Nederland. Terwijl wij alweer een tijd zonder coronaregels leven, laten ze in China pas net de teugels vieren. Zo kunnen Chinezen na drie jaar van beperkingen weer makkelijker op reis naar ons land en daar zijn de ondernemers daar maar wat blij mee.

Vlak voor corona kwamen er steeds meer en meer Chinese toeristen en zakenreizigers naar Nederland. Trekpleisters zoals De Keukenhof, Volendam, de Zaanse Schans en Giethoorn staan hoog op het verlanglijstje van het reislustige volk uit Azië.

Chinese toeristen gek op Nederland

De plaatselijke horeca van Giethoorn kan niet wachten op hun komst. In het bekende grand-café Fanfare spreken we Arie Willem Vermeij die niet kan wachten op het nieuwe jaar. "We zijn erg blij. Eigenlijk betekent dit voor ons weer een verlenging van het toeristenseizoen", vertelt hij aan Hart van Nederland. De Chinezen komen vaak buiten ons hoogseizoen, de bouwvak, naar Nederland. Ze vullen zo het voor- en het naseizoen goed op. "Toeristen uit Azië komen doordeweeks, en waar andere toeristen vaak wegblijven als het regent komen zij wél gewoon."

Voor de coronacrisis stelde de gemeente Giethoorn een ambtenaar aan om de overlast voor inwoners die gek worden van toeristen in goede banen te leiden. Vermeij denkt dat de plaatselijke ondernemers zich weer schrap kunnen gaan zetten. "We gaan alles voorbereiden, het personeel voor het café en de boten liggen al klaar. We maken ons op voor een fijn toeristenseizoen."

Dol op luxe souvenirs

Als de grote groepen toeristen straks weer terugkomen dan is dat goed voor de portemonnee van ondernemers want de Chinese toerist spendeert een stuk meer tijdens de vakantie in Nederland dan bijvoorbeeld een Duitser of een Belg. En dat merken ze in de stad Amsterdam goed. Het is een belangrijke plek voor de toeristen.

Veel Chinese reizigers houden van winkels met luxe goederen. Na een rondleiding door de stad eindigt een tour vaak bij Gassan Diamonds. De directeur, Benno Leeser, werkt al dertig jaar samen met Chinese toeristenbureaus. "2019 was een recordjaar voor ons. We hadden toen 400.000 bezoekers. Het grootste gedeelte daarvan kwam uit China, Taiwan en Japan. Zo'n 150.000 daarvan kwamen met onze rondvaartboot aan."

Toerisme moet weer opstarten

In 2020, het eerste jaar van de coronacrisis klapte de boel zakelijk in. Er kwamen nog maar zo'n 20.000 toeristen. Vandaag de dag zit het Amsterdamse luxebedrijf op zo'n 75.000 toeristen per jaar. "Ik heb zin in de gezellige drukte die het brengt in het bedrijf, maar we moeten wel even afwachten wat er precies gaat gebeuren." zegt Leeser. "Er zijn veel minder vluchten vanuit China dan vroeger en het toerisme moet dus echt weer op gang komen. De zakenman die komt gewoon maar de toerist vindt de prijs om te vliegen nu misschien nog wel te hoog."

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen laat weten dat ze verwachten dat volgend jaar er zo'n 190.000 Chinese bezoekers weer naar Nederland reizen. Voor de pandemie waren dat zo'n 380.000 per jaar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.