Terug

Volg Hart van Nederland

CBS: Nederlandse bevolking groeit naar 20,7 miljoen inwoners in 2070

CBS: Nederlandse bevolking groeit naar 20,7 miljoen inwoners in 2070

nieuws

16 dec 2022, 10:06

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren flink doorgroeien. In 2070 telt Nederland ruim 20,7 miljoen inwoners, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verklaring hiervoor is voornamelijk de migratie en de langere levensduur. De teller staat eind 2022 nog op 17,8 miljoen.

Dit jaar is er sprake van een enorme stijging in het aantal inwoners en een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dit komt mede door oorlog in Oekraïne, instroom van asielzoekers en het einde van coronabeperkingen.

De verwachting is dat de bevolking tussen 2024 en 2056 verder toeneemt van 18 miljoen naar 20 miljoen inwoners. Daarna neemt het groeitempo af. Het is zeer waarschijnlijk dat Nederland in 2070 tussen de 19 en de 22,4 miljoen inwoners zal tellen.

Meer ouderen

De samenstelling van de samenleving gaat de komende jaren ook veranderen. Het aantal 65-plussers stijgt van 20 procent naar ongeveer 25 procent in 2040. Dit is zowel het gevolg van de babyboom na de Tweede Wereldoorlog, als de stijgende levensduur. Hierna stabiliseert het aantal ouderen voor een paar jaar.

In 2060 verwacht het statistiekbureau een nieuwe stijging van het aantal ouderen. De millennials bereiken dan de grens van 65+. In 2070 groeit het aantal inwoners van 80 jaar en ouder naar ruim twee miljoen. Dit jaar zijn dat er nog 850.000.

Waarschijnlijke ontwikkeling

Het CBS meet ieder jaar de bevolkingsverwachting, die afhankelijk is van veel factoren en recente ontwikkelingen. Het is een inschatting, omdat er altijd sprake is van aannames. Het aantal migranten kan volgend jaar weer verschillen en het is afwachten of de stijging van de levensduur op hetzelfde tempo doorgroeit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.