Twee jaar lang lag de horeca op z'n gat, maar inmiddels gaan we weer volop uiteten en doen een drankje. Maar wie bedient ons? Er is namelijk nog altijd een personeelstekort. Sommige ondernemers halen nu noodgedwongen extra krachten uit het buitenland.Na de coronacrisis en met de lente voor de deur, wordt de situatie voor veel ondernemers steeds nijpender. Horecabaas Kees Hensen uit Doetinchem heeft vijf zaken en ook hij moet alle zeilen bijzetten om aan voldoende krachten te komen. De nood is onderhand zo hoog dat er al meerdere buitenlanders in de keuken en bediening staan.'Begrijpen elkaar uitstekend'Achter de bar en in de keuken van restaurant Villa Ruimzicht is het inmiddels een internationale bedoeling. "We hebben mensen uit Portugal, Turkije, Bulgarije en zelfs uit Indonesië", vertelt Hensen aan Hart van Nederland. "Die Indonesiërs waren nog nooit in het buitenland geweest, en nu zijn ze hier bij ons in de Achterhoek."De voertaal is noodgedwongen Engels, maar de gasten kijken er al niet meer raar van op als ze niet worden aangesproken in het Nederlands. Barman Andreas uit Indonesië, die de meest uitzinnige cocktails creërt, merkt niets van een mogelijke taalbarrière. "Ik praat in het Engels en zij in het Nederlands en we begrijpen elkaar uitstekend", zegt hij lachend in het Engels.Oekraïeners in horeca?Ook bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) merken ze een toename van vakmensen uit het buitenland. Al voor corona was er namelijk een tekort en toen werden er al regelmatig chefkoks van over de grens gehaald. En na twee jaar crisis is het personeelstekort in de horeca alleen maar groter geworden, aldus de brancheorganisatie.Volgens uitzendbedrijf Randstad is momenteel de vraag het grootst naar medewerkers in de bediening. Rik Donders van horecabureau DOEN ziet dan ook kansen voor Oekraïense vluchtelingen die in Nederland zijn aangekomen. "Bijvoorbeeld in Amsterdam is het normaal om in het Engels te worden bediend. Daar zouden ze prima kunnen werken."Hart van Nederland/ANP