Terug

Volg Hart van Nederland

Benzineprijs daalt licht maar zal nooit meer op oude 'goedkope' niveau komen

Benzineprijs daalt licht maar zal nooit meer op oude 'goedkope' niveau komen

nieuws

14 juli 2022, 15:09

De torenhoge benzineprijzen lijken (voorlopig) hun hoogtepunt bereikt te hebben. Langzaamaan lijken de prijzen weer een beetje te dalen. Maar niet te vroeg juichen, want volgens Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers en econoom, worden de benzineprijzen nooit meer zoals ze waren.

Consumentenadviescentrum UnitedConsumers houdt al vanaf het jaar 2000 de prijs van Euro95 in de gaten. Nu kunnen we het niet meer voorstellen, maar sinds dat jaartal is de laagste prijs voor Euro95 1,049 euro geweest. Dit was op 13 december 2001. 

Hoogste benzineprijs

De hoogste prijs was nog niet zo lang geleden. Op 8 juni 2022 gaf de teller namelijk 2,505 euro aan. Nu lijkt het erop dat de benzineprijs langzaam aan het dalen is. Economen zijn voorzichtig met voorspellingen doen. Je weet het tenminste nooit en het blijft een beetje koffiedik kijken. Toch vertelt Van Selms tegen Hart van Nederland dat hij denkt dat de benzineprijzen nog iets gaan dalen.

Marten van Garderen econoom bij ING is daar nog niet zeker van. Hij geeft aan dat hij geen specifieke voorspellingen kan doen over de brandstofprijzen, maar legt wel uit dat de benzineprijzen gelijklopen met de olieprijzen. "De olieprijzen liggen nu op ongeveer 100 euro per vat. Op 99,60 euro om precies te zijn. We verwachten dat die gaan stijgen. Aan het eind van het jaar zal de olieprijs op ongeveer 125 euro liggen." Dat betekent dus dat de brandstofprijzen ook zullen stijgen.

Leren leven met de hoge prijzen

"Volgend jaar verwachten we dat de prijzen weer zullen zakken naar het niveau waar we nu op zitten. Maar we moeten er wel rekening mee houden dat de accijnsverlaging ook weer vervalt per 1 januari 2023. Daardoor zal de prijs voor de consument ook weer stijgen", aldus Van Garderen.

Volgens Van Selms moeten we er rekening mee houden dat de wereld ondertussen is veranderd. "We leven in een hele andere tijd. De benzineprijzen gaan waarschijnlijk nooit meer worden zoals ze waren. We moeten leren leven met de hoge prijzen."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.