Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna iedereen gaat er volgend jaar op vooruit: gemiddeld 4 procent meer te besteden

nieuws

20 dec 2022, 09:49

Veel mensen gaan er volgend jaar aardig op vooruit. Vanwege een hoger minimumloon en lagere heffingen hebben we in 2023 meer te vrij de besteden. Zelfs als je salaris bruto niet hoger wordt ga je in het nieuwe jaar maximaal ruim 4 procent meer verdienen. Vooral in werknemers in het onderwijs, zorg en ambtenaren houden meer over. Werknemers in de zorg en het onderwijs en ambtenaren gaan er volgend jaar dankzij nieuwe belastingregels netto maximaal 4,29 procent op vooruit als hun brutosalaris gelijk blijft. Dat heeft HR-dienstverlener Visma Raet berekend nu pensioenfondsen PFZW en ABP hun definitieve premies hebben bekendgemaakt. De toename van het nettoloon is daarmee veel groter dan dit jaar. Toen was de stijging maximaal 0,69 procent.

Lager belastingtarief en hoger minimumloon

Behalve de lagere belastingdruk en het stijgen van de arbeidskorting gaan ook de minimumlonen omhoog. Dat gaat per 1 januari van 1756,20 euro naar 1934,40 euro. Een stijging van bijna 200 euro. In de zorg stijgen de lonen met ruim 13,5 procent. Bij de overheid en in het onderwijs gaat het om net geen 12,3 procent.

Het bruto modale salaris gaat daarom volgens Visma Raet ook omhoog. Dat wordt 3086 euro per maand, 5,25 procent meer dan dit jaar. Werknemers in de zorg die dat bedrag nu al verdienen houden volgend jaar netto ruim 95 euro per maand meer over. Bij de overheid en in het onderwijs stijgt het nettosalaris voor die mensen met 82,79 euro per maand.

Steun in de rug

Het nieuws is een mooie opsteker voor Nederlanders die het laatste jaar worstelen met de financiën. Door onder andere de inflatie en de stijgende energienota moeten veel mensen op de kleintjes letten. Veel werkgevers deden afgelopen jaar al hun best om het personeel financieel te steunen met extraatjes zoals inflatiebonussen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.