Terug

Volg Hart van Nederland

Biergiganten kunnen prijzen blijven verhogen, want de Nederlander blijft het kopen

nieuws

1 dec 2022, 13:51

Wie graag een pilsje drinkt op het terras of in de kroeg, is vanaf volgend jaar in een groot aantal gevallen weer duurder uit. Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt, heeft laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. De biergigant doet dat vanwege de hogere energieprijzen en duurdere grondstoffen.

En dat komt ook nog eens bovenop een stijging van 5,8 procent in augustus, waarover bovenstaande video gaat. Maar maken die duurdere biertjes iets uit? Voor de meeste mensen niet. 60 procent van de bierdrinkers uit het Hart van Nederland-panel zegt gewoon net zo veel bier te blijven kopen als voorheen. 40 procent zegt wel te gaan minderen met het bier.

Heineken zegt te kampen met fors oplopende kosten. "Of het nu gaat om transport, grondstoffen als mout en hop of verpakkingsmaterialen als karton en aluminium; de prijzen rijzen de pan uit als het gaat om het brouwen, verpakken en vervoeren van onze bieren", staat in een brief aan ondernemers.

Concurrent Grolsch liet zijn horecaklanten vorige week al weten dat de prijzen omhooggaan in januari, met 6,8 procent. Begin dit jaar verhoogde de Twentse brouwer de prijs al met 2 procent en met 5,9 procent in juli. "De prijzen zijn omhoog vanwege de gestegen kosten, het is overal hetzelfde verhaal", zegt een woordvoerder. Bij Swinkels Family Brewers, moederbedrijf van onder andere Bavaria, meldt dat een prijsverhoging op dit moment niet aan de orde is.

Hoe goedkoper?

Maar ook al kopen mensen misschien niet minder bier, ze veranderen wel van smaak om de kosten te drukken. Slechts 27 procent geeft aan trouw te blijven aan het merk, ongeacht de prijs. De meeste deelnemers, 52 procent, zeggen bij hun keuze vooral te letten op welk bier in de aanbieding is, 14 procent gaat nu vooral voor de huismerken van bier, en 7 procent zegt nog wel A-merken te kiezen, maar dan wel in het goedkopere segment.

Bovenstaande reportage is op 20 juni 2022 uitgezonden bij Hart van Nederland.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.