Terug

Volg Hart van Nederland

Ans (71) gaat strijd aan tegen jaarlijkse huurverhoging: 'Sta al een half jaar rood'

Ans (71) gaat strijd aan tegen jaarlijkse huurverhoging: 'Sta al een half jaar rood'

Politiek

13 mei 2022, 22:23

Actiegroep 'Wij Weigeren De Huurverhoging' roept alle huurders van Nederland op om hun automatische incasso per 1 juli te stoppen. Dat moet je doen om te voorkomen dat de verhuurder de jaarlijkse verhoging kan doorvoeren. Ans Kalkman heeft zich aangesloten bij de actiegroep. "Ik sta al een halfjaar rood."

In Den Haag zitten vrijdag de vertegenwoordigers van verschillende actiegroepen voor de woningmarkt om tafel met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Ze zullen het onder andere hebben over de mogelijke huurverhogingen die vanaf 1 juli weer kunnen worden ingevoerd. Iets waar de actiegroepen fel op tegen zijn.

Goede schoenen

Ans Kalkman uit Amsterdam heeft besloten mee te doen met de actie. De 71-jarige wil voorkomen dat er een huurverhoging van 2,3 procent wordt doorgevoerd. "De helft van mijn inkomen gaat al naar de huur", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Ik kan heel goed met geld omgaan, maar toch sta ik al een half jaar rood."

Door een mislukte heupoperatie is de Amsterdamse slecht ter been. "Daardoor kan ik niet meer de hele stad doorfietsten op zoek naar de goedkoopste aanbiedingen." Luxeartikelen koopt Kalkman al bijna helemaal niet meer. "Na twee jaar nadenken heb ik eindelijk een paar goede schoenen gekocht." Die schoenen kunnen haar helpen om de pijn te verlichten.

Dreiging met incassobureaus

Twee jaar geleden is het Kalkman gelukt om een huurverhoging tegen te houden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Toen kreeg ik brieven dat ik moest betalen en werd er gedreigd met incassobureaus." Door een procedurefout van de verhuurder bleef de huurverhoging uit, maar de kans lijkt klein dat zoiets dit jaar weer zal gebeuren.

Kalkman zet zich niet alleen in uit eigen belang, maar zeker ook voor anderen. Vooral voor mensen met een lichamelijke handicap die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Ze heeft er geen vertrouwen in dat de overheid de problemen op de woningmarkt gaat oplossen, dus dan moet ze het zelf maar doen. "Ik sta heel erg achter deze actie."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.