Terug

Volg Hart van Nederland

Als miljonair 2024 in? Reken je niet rijk: zo groot is de kans dat je wint

Als miljonair 2024 in? Reken je niet rijk: zo groot is de kans dat je wint

nieuws

28 dec 2023, 16:31

Oudejaarsavond gaat gepaard met allerlei tradities, zoals de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Dit jaar is de hoofdprijs maar liefst 30 miljoen euro. Of de kans groot is dat je die prijs ook weet te bemachtigen is een tweede.

Al is het een algemeen bekend feit dat de kans dat je de hoofdprijs wint bijzonder klein is weerhoudt dat mensen er niet van om toch 30 euro uit te geven in de hoop toch miljonair te worden op het moment dat 2024 begint. Het dromen van grote huizen, dure auto's en verre reizen is vanzelfsprekend ook een zeer aantrekkelijk vooruitzicht.

Kansen overschatten

John Einmal, hoogleraar statistiek en kansberekening aan Tilburg University, vertelt aan Hart van Nederland dat mensen hun kansen vaak heel erg overschatten als er kans is op, bijvoorbeeld, een mooie prijs winnen in de loterij.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

"Al weten veruit de meeste mensen dat de kans heel klein is op een grote geldprijs, nog steeds hopen mensen dat het toch in hun voordeel uitpakt", aldus de hoogleraar. "Als iemand graag een huis van 400.000 euro wil kopen en maar 100 euro op de bank heeft staan zou zoiets in theorie wel te realiseren zijn door een lot van 30 euro te kopen en de hoofdprijs te winnen."

Vertekend beeld van kansen

Aan de andere kant is het over het algemeen ook zo dat mensen dit ook doen als het om gevaarlijke situaties gaat, zoals omkomen bij een vliegtuigcrash.

"De kans dat we overlijden in de badkuip is groter dan het omkomen bij een terroristische aanslag, terwijl dit met de huidige terrorismedreiging toch voor veel mensen een angst is. We hebben dus ook naast de loterij een vertekend beeld van onze kansen."

Uitslagen

De Staatsloterij maakt de uitslagen van alle trekkingen openbaar op hun website, waardoor de gewonnen prijzen toch een beetje tastbaar worden. Bij de Oudejaarstrekking van 2022 is de hoofdprijs van 30 miljoen gevallen op een heel lot dat gekocht is in een winkel in Amersfoort. Ook waren er tien loten waarmee 100.000 euro is gewonnen. En nog tien loten hebben een prijs van 10.000 euro teweeg gebracht. Het is dus niet onmogelijk. Maar naast deze 21 mensen greep de rest naast een grote prijs.

Het grote voordeel van de oudejaarstrekking van de Staatsloterij is dat deze gegarandeerd valt. Met andere woorden: er is sowieso één Nederlander die na de jaarwisseling als gewone sterveling in slaap valt, om in 2024 als multimiljonair te ontwaken.

De kans op de jackpot van 30 miljoen hangt af van het aantal verkochte loten. In 2021 werd een recordaantal van ruim 7,1 miljoen loten verkocht, waarvan 3,7 miljoen halve loten en 3,4 miljoen hele loten. De kans om te winnen was toen ongeveer 0,00001429 procent. Ter vergelijking: de kans dat je door de bliksem wordt geraakt is 3,5 keer groter.

"Over het algemeen is het zo dat kansspelen zoals loterijen wel winst willen maken", aldus de hoogleraar. "Het enige grote gevaar is ook dat jij je inleg verliest, maar die kans is dan ook zo goed als zeker."

Oudejaarsloterijen

Niet alleen de Staatsloterij deelt flink uit met oud en nieuw. Ook de Nationale Postcodeloterij pakt uit met de PostcodeKanjer van een 58,9 miljoen euro die verdeeld wordt in de wijk van de winnende postcode. Vorige keer viel die in Heemskerk.

Daar zijn je kansen niet veel groter, al wordt deze door mensen die niet meespelen net zo hoog ingeschat als bij de mensen die wel een lot hebben. Niemand zit natuurlijk te wachten op een straat vol nieuwe miljonairs waar jij als één van de weinigen buiten de boot valt.

Kansberekening

Einmal zegt dat het met een simpele rekensom in principe voor iedereen te berekenen is hoe groot de winkansen zijn.

"Als er, bijvoorbeeld, een prijs van 1 miljoen te winnen is en 1 miljoen mensen spelen mee, dan is er dus een kans van 1 op 1 miljoen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.