Terug

Volg Hart van Nederland

Actievoerders willen sluiting Maastricht Aachen Airport: 'Het is een bodemloze, stinkende put'

nieuws

16 dec 2022, 10:21

Tientallen omwonenden en vertegenwoordigers van onder meer linkse politieke partijen, actiegroepen en milieuorganisaties demonstreren vrijdagochtend voor het gouvernement in Maastricht voor sluiting van Maastricht Aachen Airport (MAA). Ze voeren actie voorafgaand aan een vergadering van de Limburgse Staten over MAA.

De actievoerders protesteren tegen de overlast van laag overvliegende vrachtvliegtuigen. Volgens de actievoerders blijft het vliegveld de belastingbetaler bakken met geld kosten, is het overbodig en milieuvervuilend. Bovendien zit er een rechtszaak aan te komen rond het noodlijdende vliegveld: het beschikt namelijk niet over een natuurvergunning.

"Wij als burgers betalen voor het bestaan van een failliet vliegveld", vertelt een actievoerder van Extinction Rebellion aan Hart van Nederland. "Maar we staan hier vooral ook vanwege het klimaat. Er moet hier minder worden gevlogen, er zijn genoeg alternatieven in de omgeving. Het is gewoon een bodemloze, stinkende put."

Ongeschikt

De actievoerders wijzen erop dat het vliegveld volledig ingeklemd ligt tussen tal van woonkernen en daardoor ongeschikt is als luchthaven voor groot handelsverkeer. Volgens de actievoerders liggen nergens in Europa start- en landingsbaan zo kort op de woonbebouwing als in Beek.

De luchtvracht die via MAA getransporteerd wordt, heeft volgens onderzoek in opdracht van omwonenden slechts voor 13 procent de bestemming Limburg. Verder maken maar relatief weinig reizigers gebruik van het vliegveld, dat bovendien te lijden heeft van een hevige concurrentie van zeven luchthavens binnen een uur rijden, met name Bierset bij Luik, vlak ten zuiden van Maastricht.

Extra geld

De kans dat de protesten veel indruk maken op een meerderheid van de Limburgse Staten is klein. De Staten beslissen vrijdag over de toekomst van het vliegveld, en een meerderheid wil het voortbestaan van de noodlijdende luchthaven veilig stellen door er tot 2040 zo'n 182 miljoen euro in te pompen.

De SP liet alvast weten tijdens de Statenvergadering een amendement in te dienen voor een referendum over het vliegveld. Dat zou in maart, gelijk met de Statenverkiezingen gehouden moeten worden. De SP hoopt met zo’n referendum de beslissing over de toekomst van MAA op te schorten tot 15 maart. Wat de SP betreft zou de provincie de mening van het volk dan moeten volgen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.