Terug

Volg Hart van Nederland

600.000 huishoudens worstelden afgelopen jaar met energiearmoede

600.000 huishoudens worstelden afgelopen jaar met energiearmoede

nieuws

27 jan 2023, 19:22

De gestegen en nog steeds hoge energieprijzen hebben gezorgd voor flink meer energiearmoede het afgelopen jaar. Dat meldt onderzoeksbureau TNO. Maar zonder overheidssteun had de situatie volgens het onderzoek veel erger kunnen zijn.

Energiearmoede is volgens TNO de combinatie van een laag inkomen en een hoge energierekening, bijvoorbeeld vanwege een woning met een laag energielabel waarbij je veel meer stoken om het warm te krijgen in huis. Vorig jaar kwamen er 90.000 huishoudens bij die met energiearmoede kampen. In totaal waren het er 600.000.

Zonder de tegemoetkoming in de energiekosten die voor de armste huishoudens beschikbaar kwam en de twee maanden waarin elk Nederlands huishouden 190 euro compensatie kreeg voor energie, had het om 1 miljoen huishoudens kunnen gaan.

Grotere problemen

Toch zijn de problemen groter dan de beperkte stijging van het aantal huishoudens doet vermoeden. "De energiearmoede is verbreed en verdiept", stelt TNO-onderzoeker Peter Mulder. Daarmee bedoelt hij dat er meer huishoudens energiearmoede ervaren én dat de problemen voor die huishoudens ook veel groter zijn geworden.

Zo was de gemiddelde energierekening van een energiearm huishouden in 2020 nog 125 euro per maand, maar vorig jaar 190 euro per maand. Die huishoudens waren daardoor een groter deel van hun salaris aan gas en elektra kwijt. Afgelopen jaar ging het om meer dan een achtste van hun inkomen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.