Terug

Volg Hart van Nederland

Zwijnen op zoek naar kerstdiner brengen verwoestend bezoek aan voetbalveld

Dieren

27 dec 2022, 20:29

Een groep zwijnen heeft op eerste kerstdag een heerlijk kerstdiner gehouden op het veld van voetbalvereniging Germania in Groesbeek. Toen vrijwilligers maandag bij het veld kwamen, was de grasmat flink omgeploegd door de dieren. "De schade is enorm en niet zomaar te herstellen", zegt penningmeester Frank Koppens moedeloos.

Toen vrijwilliger Egbert Kersten het vernielde veld zag, sprongen de tranen in zijn ogen. "Ik ben dag en nacht bezig om dit veld zo goed mogelijk te maken. Sproeien, zaaien en alles wat erbij hoort. Dit is gewoon abnormaal en doet me echt pijn."

Engerlingen

Koppens is ervan overtuigd dat het kerstmaal van de zwijnen flink in de papieren gaat lopen. "Kleine plekjes kunnen we nog wel dichtleggen, maar rond deze diepe gaten moet er echt een nieuwe grasmat komen." Volgens de penningmeester kan de club dit in ieder geval niet betalen. "We hebben al corona gehad en de energiecrisis, dan kun je dit er niet bij hebben."

De zwijnen waren volgens Kersten op zoek naar engerlingen. Dat zijn de larves van een kever, waar de wilde dieren dol op zijn. "Die dingen zitten nu zo'n 15 centimeter onder de grond en dat is natuurlijk een lekker hapje." Koppens vertelt dat de velden vroeger nog werden behandeld met gif, maar dit mag door milieumaatregelen niet meer. "Die zwijnen ruiken die engerlingen en komen ze gewoon door je afrastering heen. Die beesten zijn enorm sterk."

Vrijwilligers zijn woensdagochtend druk bezig geweest om de afrastering rond de velden af te dekken met oude reclameborden. Heijmans maakt zich vooral zorgen om het hoofdveld, dat tot nu toe met rust is gelaten door de zwijnen. "We hebben inmiddels angstvallig alle poorten gesloten en naar alle mogelijke gaatjes gezocht. Ik hoop niet dat ze daar ook komen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.