Terug

Volg Hart van Nederland

ZooParc Overloon verwelkomt twee Zuid-Amerikaanse vrouwtjes

ZooParc Overloon verwelkomt twee Zuid-Amerikaanse vrouwtjes

Dieren

9 mrt 2022, 17:14

ZooParc Overloon heeft twee nieuwe vrouwelijke bewoners: een zuidelijke tamandua en een tweevingerige luiaard. De twee vrouwtjes verhuisden vorige week woensdag van Duitse dierentuinen naar Overloon, waarmee de Brabantse dierentuin samenwerkt om diersoorten te beschermen.

De nieuwe bewoners kunnen bewonderd worden in Madidi, het Zuid-Amerikaanse deel van ZooParc. De naam komt van een nationaal park in de Amazone. Nu verblijven in dit dierentuindeel al tamandua en luiaard mannetjes.

Bijdrage leveren aan de bescherming van Tamandua's

"Afgelopen jaar kwamen er twee tamandua’s naar ons park. We waren in de veronderstelling dat dit een mannetje en een vrouwtje waren. Doordat deze twee het niet zo goed met elkaar konden vinden, hebben we ze nader onderzocht. Het geslacht van deze dieren is namelijk niet makkelijk te zien. En toen bleek dat het om twee mannetjes ging. Dit verklaarde dan ook het gedrag naar elkaar toe", legt hoofddierenverzorger Steven van den Heuvel uit.

De Brabantse diertuin wil graag helpen om het diersoort in stand te houden. Ze hebben daarom besloten om één van de mannetjes over te brengen naar de Duitse dierentuin Zoological Gardens Karlsruhe. In zijn plaats komt dus het 1-jarige vrouwtje Daria uit Zoo Dresden. Zij kan zich binnenkort al voortplanten. Of er binnenkort al kleintjes zullen zijn dat is nog de vraag.

Nog geen jongen voor Frieda

Op kleintjes van de 1-jarige luiaard Frieda uit Zoo Krefeld moeten we nog even wachten. "Ze is nu nog heel jong, dus dat duurt nog wel een paar jaar. Maar het is heel fijn dat onze bezoekers haar de komende tijd al kunnen zien", zegt Steven. Daria is al in de dierentuin te bewonderen en later deze week zal Frieda ook te zien zijn voor bezoekers.

Echte boomklimmers en zwemmers

Maar wat doen deze dieren nou eigenlijk graag? De zuidelijke tamandua's zijn goede zwemmers, maar ze klimmen ook graag in bomen. Met hun klauwen en staart grijpen zij de takken vast, waardoor de huid van de staart dikker, onbehaard en ruw is. Dit geeft hen extra grip.

Ook luiaards kunnen goed zwemmen, maar je zult ze vooral ondersteboven zien hangen in bomen. Hun haakvormige vingers en tenen geven ze een goede grip, zodat ze niet uit de boom vallen. Doordat ze zoveel in bomen hangen, groeien de haren ondersteboven.

Beeld: ZooParc Overloon

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.