Terug

Volg Hart van Nederland

Zoektocht naar ontsnapte serval op de Gooische hei opgeschaald

Dieren

31 okt 2023, 09:52

Het Goois Natuurreservaat is met man en macht op zoek naar een ontsnapte serval op de Gooise hei. Een wandelaar spotte het dier een paar dagen geleden en maakte er een foto van. In de dagen erna kwamen meerdere meldingen bij het natuurreservaat binnen van mensen die de serval hadden gezien. Toch is hij nog niet gevangen.

In de jacht op de ontsnapte serval wordt op de Westerheide nu een tweede vangkooi ingezet. Ook zijn er wildcamera's op vijf verschillende locaties geplaatst. Het Goois Natuurreservaat heeft de hulp ingeroepen van Dog Search, dezelfde organisatie die vorig jaar werd betrokken bij een soortgelijke ontsnapping.

Marianne Dalhuisen van Dog Search legt uit dat de serval niet kan worden gelokt met voedsel zoals honden. "Een ontsnapte hond komt op voedselgeuren af, zoals blikvoer, maar een serval heeft hier geen interesse in. Ze eten uitsluitend rauw vlees", legt ze uit aan De Gooi- en Eemlander. Om deze reden wordt rauw vlees bij de vangkooien geplaatst.

Affiches en camera's

Ter ondersteuning van de zoektocht hebben vrijwilligers van Dog Search 150 affiches opgehangen rond de Westerheide, voorzien van telefoonnummers. Het publiek wordt aangemoedigd om direct te bellen als ze de serval zien. "Op die manier kunnen we nog gerichter zoeken naar het dier," zegt ze. "Meestal gaan servals op de vlucht als ze mensen zien. Ga vooral niet roepen en ga ook niet achter het dier aan. Laat dat vooral aan ons over."

Locatie onbekend

Momenteel is Dog Search bezig met flyeren in het zoekgebied en zijn er wildcamera's geplaatst in de hoop beelden van de serval vast te leggen. De uitkomsten daarvan worden nu nog niet gedeeld. "We gaan geen locaties bekend maken waar de serval is gespot, want we zijn bang dat er dan op gejaagd wordt."

Op dit moment is er ook nog geen duidelijkheid over hoe de serval daar terecht is gekomen. "Maar hopelijk wordt hier meer over bekend zodra het dier gevangen is, concludeert Dalhuisen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.