Terug

Volg Hart van Nederland

Kangoeroes, capibara's en flamingo's: raakt Ruben zijn 'Ark van Noach' kwijt?

Kangoeroes, capibara's en flamingo's: raakt Ruben zijn 'Ark van Noach' kwijt?

Dieren

13 juni 2023, 20:04

De Ark van Noach staat niet alleen in de Bijbel, maar ook in Elst. Zebra's, kangoeroes en capibara's: Ruben Marsman heeft het allemaal in zijn tuin staan. Hij noemt zichzelf een dierenliefhebber, maar de NVWA en de overheid denken daar anders over.

De tuin van Ruben staat vol met allerlei dieren die je niet snel tegenkomt in Nederland: servals, otters, antilopes en binnenkort komen daar ook nog een babyluipaard en kleine flamingo's bij. Maar vanaf 1 januari volgend jaar staan bijna alle exotische dieren die hij houdt op een zwarte lijst.

"Bij mij krijgen alle dieren de ruimte en worden ze goed verzorgd. Iedereen die van dieren houdt begrijpt dat", vertelt Ruben aan Hart van Nederland. Hij vindt de lijst sowieso niet veel waard. "Een waterbuffel komt er bijvoorbeeld niet op. Iemand met een balkonnetje in Rotterdam-Zuid mag dus gewoon zo'n groot dier houden."

Nooit het wild gekend

Bij Ruben krijgen de dieren in ieder geval veel ruimte om te kunnen leven. "Ik heb het geluk dat ik vijf hectare ruimte om m'n huis heen heb", vertelt hij. "Dan moet je de omstandigheden wel zo natuurlijk mogelijk namaken. Je moet je verdiepen in het voedingsschema en de omstandigheden die dieren nodig hebben."

En dat doet hij. "De capibara's krijgen iedere dag de schijf van vijf te eten. Een brok met vitamine C, hooi, groenten en fruit." De dieren hebben doorgaans een gevarieerdere maaltijd dan hijzelf. "Ik heb niet elke avond de schijf van vijf." Ook de servals zitten hier goed, volgens hem. "Als je de ruimte hebt en genoeg kennis qua voeding, zijn die goed te houden."

Maar missen de dieren dan niet hun oorspronkelijke wilde omgeving? "Deze dieren zitten al sinds hun geboorte in Europa, die hebben nooit het wild gekend", legt Ruben uit. "En de populatie mensen in Afrika wordt ook groter dus ze hebben sowieso minder natuurlijke gebieden waar ze kunnen voorkomen."

Daarnaast vangt Ruben ook dieren op van mensen die er niet meer voor kunnen zorgen, zoals zijn struisvogel. "De dochter van de voormalige eigenaar hield van topless zonnen aan het zwembad en daar heeft hij een klein hapje van genomen. Toen was men er klaar mee. Hij vertrekt over een week naar een Oost-Europese dierentuin."

Ontsnappen

Rubens buren vinden het volgens hem alleen maar leuk dat hij deze dieren houdt. "Ze komen eens in de maand eens kijken", zegt hij. "De ene heeft een autogarage en maakt wel eens geluid, de ander heeft een hondenpension en daar blaft wel eens wat. Wat je op je eigen terrein doet, daar moet je je buren niet mee tot hinder zijn."

Bang dat je binnenkort ineens een roofdier op straat tegenkomt die uit Rubens tuin ontsnapt is? Dat hoeft niet, zegt hij. "Ik heb het zitten op de manier waarop de dierentuin dat ook heeft, inclusief het hekwerk en stroom erop. En mijn diersoorten zijn over het algemeen risicomijdend en gaan juist mensen uit de weg."

Voor de zwarte lijst is Ruben dus niet zo bang. "Het is al twee keer eerder gebeurd dat er een zwarte lijst werd opgesteld, maar daar is vaak niks concreets mee gebeurd. Het is namelijk zo dat 'exotisch' van alles kan betekenen." Ook een uitsterfbeleid, waarbij dieren gesteriliseerd moeten worden, is volgens hem niet werkbaar. "Sommige dieren krijgen allerlei tumoren als je ze steriliseert."

"95 procent van de gevallen die de NVWA tegenkomt betreft een hond, kat, paard of konijn. De gemiddelde exoteneigenaar heeft het goed voor elkaar. Maar als het misgaat, krijgt het wel altijd media-aandacht."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.