Terug

Volg Hart van Nederland

ZIEN: giftige plompe lori-tweeling geboren in DierenPark Amersfoort

Dieren

18 apr 2024, 12:33

Goed nieuws uit DierenPark Amersfoort. Daar zijn twee plompe lori's geboren. De halfapen zijn, voor zover bekend, de enige zoogdieren die giftig zijn en staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

"Het gaat goed met de nachtaapjes”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. “De tweeling kijkt nieuwsgierig om zich heen, maar verkent de leefomgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten."

De halfapen gebruiken hun gif om de jongen te beschermen. "Voordat de moeder op jacht gaat, likt zij haar ellebogen die speciale gifklieren bevatten. Vervolgens likt zij haar jong, zodat het gif het jonge dier beschermt tegen vijanden." Door hun reflecterende ogen zijn de aapjes een makkelijke prooi.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Geslacht nog onbekend

Het geslacht van de tweeling wordt later vastgesteld. Daar moet namelijk een haartje voor worden afgenomen en dat gaat nog niet. "De kersverse moeder is beschermend over haar jongen. Daarom wachten wij hier nog mee totdat de moeder het toelaat dat wij in de buurt van haar jongen komen."

De kleine plompe lori leeft in de natuur voornamelijk in Vietnam en Laos. Daar worden ze als huisdier gehouden en gebruikt in traditionele geneeskunde. De diersoort is kwetsbaar, ook omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt dor het kappen en verbranden van bossen.

Beeld: DierenPark Amersfoort

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.