Terug

Volg Hart van Nederland

Zeehonden spoelen aan op strand in Katwijk: 'Ze zijn op een soort van doorreis'

Dieren

29 dec 2022, 20:11

Je zou het bijna een oudejaarstraditie kunnen noemen. Sinds een paar jaar is het op het strand van Katwijk opvallend druk met aangespoelde zeehonden. Natuurfotografen halen deze dagen hun hart op.

"Het is een prachtig gezicht om te zien", vertelt natuurfotograaf Kevin Hollmann tegen Hart van Nederland. Hij heeft donderdag één zeehond gespot, maar soms ziet hij er wel vijf. "Het is prachtig dat zo'n beestje zo dichtbij komt zonder dat jij erop afgaat."

Doorreis

Kees Kooimans, vrijwilliger bij Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ), legt aan Hart van Nederland uit dat de zeehonden rond deze tijd van het jaar naar het strand van Katwijk komen om uit te rusten. "Ze kunnen vanuit de Wadden komen, of vanuit Zeeland. Ze zijn hier dan op een soort doorreis."

Volgens Kooimans blijven de zeezoogdieren dan zo'n twee dagen en daarna gaan ze weer verder. Het is volgens de vrijwilliger van EHBZ wel belangrijk om afstand te houden van de dieren. "Mensen willen ze aaien, maar een zeehondje hoef je niet te aaien, want die bijten", zegt hij. "Als je ze gewoon laat liggen, zie je de zeehond. Laat hem met rust en hou afstand."

Beeld: Kevin Hollmann

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.