Terug

Volg Hart van Nederland

Zeehonden kapen de vis voor de neus weg van hengelvereniging: 'Ze horen hier niet thuis'

Dieren

19 feb 2024, 22:54

Hengelsportvereniging Den Helder vist nu al jaren achter het net en dat komt door twee dieven: een moederzeehond en haar jong die het water delen met de vissers. Die zijn het inmiddels behoorlijk zat en willen dat de dieren verplaatst worden, maar dat stuit op verzet.

"We zijn concurrenten", lacht Tom Looijestein, voorzitter van van de vereniging. "Maar er zijn meer concurrenten zoals aalscholvers, reigers, vuten. Die lusten allemaal een lekker visje, maar niet in zulke grote aantallen als de zeehonden. De overlast is heel groot."

De vereniging is naar eigen zeggen duizenden euro's aan uitgezette vis kwijt aan de zeehonden die rondzwemmen in de grachten waar de vissers hun hengels in uitzetten. De moeder is daar in 2019 via een sluis in terecht gekomen en bevallen van een jong. Nu zitten ze vast, want ze kunnen niet meer door de sluis naar buiten.

Martelen van visjes

De vissers die normaal met grote karpers en snoeken kunnen pronken, vangen nu bot. En dat vinden ze jammer. De dieren zijn natuurlijk ongelooflijk schattig, maar ze zitten ze wel in de weg. "Ik ben zelf ook een natuurmens en ik vind het prachtig, maar we vinden dat ze niet in deze stadswateren thuishoren", zegt een man.

Maar niet iedereen vindt dat eerlijk. "We zijn sowieso niet blij met het martelen van visjes voor mensen hun plezier, maar als er ook nog wilde dieren voor moeten verdwijnen wordt het bizar en dan komen wij in verzet", aldus Erwin Vermeulen van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights.

De gemeente Den Helder reageert dat er eerst onderzoek moet worden gedaan voordat er een standpunt wordt ingenomen. "We wachten rustig af wat de gemeente Den Helder beslist", zegt Vermeulen. "Mochten ze een vergunning aanvragen om de dieren te vangen of te verjagen, dan gaan wij daar bezwaar tegen maken."

Zeehondencentrum Pieterburen ziet in ieder geval geen reden om de zeehonden te verplaatsen. "We zijn al een paar jaar op de hoogte van de zeehonden en zoals wij ernaar kijken, zijn het dieren die er gezond uitzien en zich gedragen zoals zeehonden zich horen te gedragen", aldus Sander van Dijk van het centrum.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.