Terug

Volg Hart van Nederland

Pasgeboren zeehondenpups spoelen door storm aan op strand

Pasgeboren zeehondenpups spoelen door storm aan op strand

Dieren

11 dec 2023, 15:57

Door de storm van de afgelopen dagen is een flink aantal pasgeboren pups van de grijze zeehond aangespoeld op stranden van de Waddeneilanden. Opvangcentrum Ecomare in De Koog kreeg maandagochtend al zeven meldingen van aangespoelde kleine zeehonden. Ook zondag stroomden de meldingen binnen. Ook in Zeeland en op Terschelling spoelen pups aan.

Het geboorteseizoen van de grijze zeehond is net begonnen, aldus Ecomare. De dieren verblijven op zandplaten, maar door het onstuimige weer spoelen sommige pups van de zandplaten af. Soms komen ze samen met hun moeder aan land, maar er worden ook eenzame pups gevonden.

In de Noord-Hollandse plaats Assendelft werd vorige week een zeehond gevonden die heuse tocht door de provincie bleek te hebben gemaakt:

Zeehond verdwaald in Assendelft
0:34
Zeehond verdwaald in Assendelft

Ecomare raadt altijd aan flink op afstand te blijven en honden op het strand aan de lijn te houden. Deskundigen van een zeehondencentrum komen kijken wat er aan de hand is.

Markeren met verfstip

"We houden elke aangespoelde pup minstens 24 uur in de gaten. Het kan namelijk heel goed dat de moeder nog komt opdagen en zelf voor haar kleintje gaat zorgen. Om de pups uit elkaar te kunnen houden markeren we ze met een verfstip. Als een pup echt alleen blijft, wordt hij opgevangen", aldus een woordvoerder van Ecomare.

"En we zeggen niet voor niets dat mensen afstand moeten houden: grijze zeehonden kunnen behoorlijk agressief zijn als ze zich bedreigd voelen. We hebben al een melding gehad van mensen die zeiden dat ze aangevallen waren door een zeehond."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.