Terug

Volg Hart van Nederland

Yvonne lokt ontsnapte rode neusbeer in de val in haar schuur: 'Molde mijn hele tuin'

Yvonne lokt ontsnapte rode neusbeer in de val in haar schuur: 'Molde mijn hele tuin'

Dieren

8 juli 2022, 15:29

Yvonne Vredendaal uit Breda kijkt donderdagavond raar op als één van haar dochters uit het niets uitroept: "Wat is dat nou?!" Yvonne volgt de wijzende vinger van haar kind en spot in haar tuin plots een rode neusbeer. Het blijkt dezelfde neusbeer die zich woensdag urenlang verschanste in een boom.

De ontsnapte rode neusbeer - een exotisch dier dat niet in Nederland in het wild voorkomt - hield de gemoederen in Breda flink bezig. Het beest werd voor het eerst gespot op dinsdag, waarna een uitgebreide vangactie op poten werd gezet. Helaas zonder resultaat.

Ondanks inspanningen van de brandweer en dierenambulance liet de neusbeer zich namelijk niet grijpen. Een woordvoerder van de dierenambulance liet toen aan Hart van Nederland weten dat het nog wel dagen zou kunnen gaan duren voor het beest zou worden gevangen.

In de schuur gelokt

Twee dagen later is het dan tóch gelukt. En niet eens met inzet van allerlei hulptroepen. Yvonne Vredendaal uit Breda lokte het dier eigenhandig haar schuur in en draaide de deur op slot. De dierenambulance kon daarna het werk afmaken.

"Hij zat in een boom, op een paar meter afstand, heel relaxt", vertelt Yvonne aan Hart van Nederland. "Hij heeft ook lekker door de tuin gelopen, door het grasveld. Daarna hobbelde hij naar de buren en zijn we gaan googelen wat het eigenlijk voor dier was. Toen pas zagen we dat het om een ontsnapte rode neusbeer ging."

Graven in het grasveld

Ze noemt het "een heel mooi beestje". Omdat het zo bijzonder is, heeft ze veel filmpjes gemaakt. "Aan de ene kant is dat leuk, aan de andere kant was hij mijn hele tuin aan het mollen! Hij was aan het graven in mijn grasveld, dus ik moest wel iets doen."

Yvonne belt de dierenambulance, die al snel laat weten niks te kunnen doen zolang de neusbeer in een boom zit. Als het dier na een tijdje terugkeert naar de tuin van Yvonne, besluit ze nóg eens de dierenambulance te bellen. De medewerker vraagt haar of ze een schuur heeft. Die heeft ze, vertelt ze. Waarop de medewerker oppert het dier met fruit naar de schuur te lokken.

"Daarop hebben wij een spoor uitgezet van de boom naar de schuur", deelt Yvonne. Ze moest fruit naar de neusbeer gooien om hem op het goede spoor te brengen, maar toen hij de smaak eenmaal te pakken had, ging het vlot. "Uiteindelijk ging hij er zo in. We hebben de schuur op slot gedraaid en de dierenambulance weer gebeld."

Gestrest en moe, maar gezond

Ralph Smit van Dierenopvangcentrum Breda vertelt dat ze voor de zekerheid een net over het beestje hebben gegooid om hem uit de schuur en in een bench te krijgen. "Nu is hij in Zundert bij het Vogelrevalidatiecentrum, vanuit daar gaat hij waarschijnlijk naar een permanente opvang."

Volgens Ralph was de neusbeer na de vangactie gestrest en moe, maar zag het er verder prima uit. Hij vermoedt dat het een vrouwtje is. Hij benadrukt dat de neusbeer in Nederland een bijzonder fenomeen is. "Ik ben hier 21 jaar geleden als vrijwilliger begonnen en heb in onze regio nog nooit een neusbeer getroffen. Vroeger werden ze nog weleens als huisdier gehouden, maar dat is inmiddels verboden."

Waar het beestje vandaan komt, is niet duidelijk. Ralph gaat er vanuit dat het dier in gevangenschap heeft geleefd. Volgens hem is het waarschijnlijk ontsnapt of gedumpt. "We hebben geen chip kunnen aflezen, dan wordt het lastig om een eigenaar op te sporen."

Beeld: DOC Breda, Yvonne Vredendaal

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.