Terug

Volg Hart van Nederland

Wolven veroorzaken grootste schade ooit in Gelderland

Dieren

30 dec 2022, 09:41

Een recordaantal veehouders in Gelderland heeft dit jaar melding gemaakt van wolvenaanvallen, meldt Omroep Gelderland. Uiteindelijk zijn tientallen meldingen bevestigd en zijn er duizenden euro's aan schadevergoedingen uitgekeerd. Volgens een analyse van de wolvenrapportage van BIJ12 is er in vergelijking met vorig jaar zelfs sprake van een verdrievoudiging van het aantal bevestigde aanvallen.

In totaal werden dit jaar 93 schapen gedood door wolven in Gelderland, hoewel dit aantal nog verder kan oplopen naar boven de honderd aangezien tientallen meldingen nog worden onderzocht.

Pas als BIJ12, een uitvoeringsorganisatie die provincies ondersteunt in kennis en data over landelijk gebied en fysieke leefomgeving, vaststelt dat de wolf verantwoordelijk is voor de dood, kan de eigenaar aanspraak maken op een vergoeding. Zo bezweken er dit jaar ook vier schapen door aanvallen van honden. Daarnaast werd nog een kalf gedood door een vos.

Hoewel de schade die de wolf veroorzaakt flink toeneemt, blijft het budget voor schadevergoedingen gelijk. "De provincies betalen de schade die bewezen veroorzaakt is door de wolf. Dat zal ook in 2023 zo blijven. Daar is geen plafond of iets dergelijks voor", aldus een woordvoerder van BIJ12.

Andere provincies

In Drenthe was de door de wolf aangerichte schade nog hoger dan in Gelderland. Daar staat de teller dit jaar al op meer dan 300 dode dieren (voornamelijk schapen), waarbij al meer dan 60.000 euro aan schadevergoedingen is uitgekeerd. Ook in Noord-Brabant en Friesland is meer schade gerapporteerd.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.