Terug

Volg Hart van Nederland

Wolf richt ravage aan bij landgoed in Vierhouten: bijna alle wilde schapen dood

Wolf richt ravage aan bij landgoed in Vierhouten: bijna alle wilde schapen dood

Dieren

7 mrt 2023, 19:23

Een wolf heeft in een paar weken tijd flink huisgehouden op een landgoed in het Gelderse Vierhouten. Zestien van de negentien wilde schapen die daar leefden, zijn door het roofdier gedood. Hans en Jolanda, de bewoners van het landgoed, zijn ten einde raad: "De wolf heeft maling aan ons. Wij kunnen de dieren op ons landgoed niet beschermen", zeggen ze in gesprek met Hart van Nederland.

Het landgoed van Hans en Jolanda bevindt zich in een Natura2000-gebied, waardoor het in Europa een beschermde status heeft. De schapen opsluiten of afschermen is dan ook geen optie, omdat die gebieden niet zomaar omheind kunnen worden. "Het gaat ook om wilde dieren. Die kun je niet zomaar in een hok stoppen. Het is elke dag hopen dat ons landgoed niet helemaal leeggevreten wordt."

Het stel wil dat hun dieren vooral in een natuurlijk proces leven. Daar hoort de wolf niet bij, vindt Jolanda. "150 jaar geleden was dat anders. Maar nu is het land veel voller met mensen, bebouwing en wegen. Ik zie Nederland als een park in vergelijking met landen als Duitsland en Polen, waar de wolf wel voldoende leefruimte heeft.”

Waarom grijpen wolven zo vaak schapen?

Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen. Schapen zijn gewend om zich te gehoorzamen aan 'schapenhonden', zoals de bordercollie. Die honden worden ingezet om schapen te drijven.

"Een schaap ziet het verschil niet tussen een hond en een wolf", aldus Glenn Lelieveld van Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging. "Door het schapendrijven hebben schapen geen enkel natuurlijk verdedigingsmechanisme. Ze lopen eerder naar de wolf toe dan dat ze ervan wegrennen."

Daarbij zijn volgens Lelieveld bijvoorbeeld runderen en paarden beter beschermd. "Die hebben meer economische waarde. De economische waarde van schapen is niet bijzonder hoog. De maatregelen tegen schapen zijn duurder dan de waarde van schapen."

Helft Nederlanders wil wolf weg

Hans en Jolanda hopen dat de politiek snel met echte oplossingen komt. “Wij willen onze dieren uiteraard beschermen, maar kunnen dat niet. De mensen die nu de beslissingen nemen over het leven van de wolf in Nederland, moeten wat ons betreft beter kijken naar de omstandigheden.”

De wolf profileert zich steeds nadrukkelijker in Nederland. In 2019, toen de wolf zich in Nederland kwam vestigen, juichte bijna zes op de tien Nederlanders dat toe. Amper drie jaar later kijkt men heel anders tegen de komst van de nieuwe bewonerssoort aan. Ongeveer de helft (49 procent) van de Nederlanders geeft aan dat de wolf in Nederland bestreden moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland waar ruim 2.400 mensen aan meededen.

Voor Hans en Jolanda is het in ieder geval duidelijk. Zij vinden dat de wolf niet in Nederland thuishoort en al helemaal niet op hun landgoed. "Dit is een prachtig natuurgebied waar meerdere wilde dierensoorten leven zoals edelherten, dassen en moeflons. Sinds drie weken worden wij geteisterd door deze wolf. Die komt keer op keer terug en telkens doodt hij één of een paar van onze schapen", zegt Jolanda.

Boos en angstig

Het stel verloor door de wolf al zestien schapen en dat gaat Jolanda vanzelfsprekend niet in de koude kleren zitten. "Het maakt ons boos en angstig. Machteloos kijken we toe hoe onze dieren worden afgemaakt. Het is een kwestie van tijd totdat ook de laatste drie schapen zijn opgegeten.”

Wolven hebben het vaak gemunt op schapen. Een wolf sloeg ook toe in de kudde van schapenfokkers Wietze en Richard, vertellen ze in onderstaande video:

Provincies willen wolf gaan weren, maar voor deze schapenfokker komt het te laat
2:02
Provincies willen wolf gaan weren, maar voor deze schapenfokker komt het te laat

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.