Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal besmettingen bijna gehalveerd, maar ook veel minder mensen getest

Aantal besmettingen bijna gehalveerd, maar ook veel minder mensen getest

Dieren

12 apr 2022, 16:10

Het aantal bevestigde besmettingen is de afgelopen week bijna gehalveerd, meldt gezondheidsdienst RIVM dinsdag in de wekelijkse corona-update. Tegerlijkertijd heeft de GGD de laatste zeven dagen ook bijna de helft minder testen afgenomen.

In totaal kwamen er sinds vorige week dinsdag 66.788 positieve testuitslagen binnen bij het RIVM. Dat is het laagste weekcijfer van dit jaar en bovendien bijna de helft minder dan de week ervoor. Toen meldde de gezondheidsdienst nog dat ruim 129.000 mensen het virus hadden opgelopen.

Nieuw testbeleid bij klachten

In totaal gingen 110.655 mensen in de afgelopen week naar de teststraat, de zeven dagen ervoor waren dat er nog bijna twee keer zoveel. Mogelijk speelde het schrappen van het advies om een GGD-test te doen na een positieve zelftest een rol in de sterke terugloop. "Het is een geleidelijke schaal", zegt een RIVM-woordvoerder daarover.

Toch is het volgens hem "lastig te zeggen" in hoeverre mensen vorige week alvast een voorschot hebben genomen op het nieuwe testbeleid, dat pas op maandag in is gegaan. Wel wijzen "alle signalen" erop dat het virus zich daadwerkelijk minder verspreidt, aldus de woordvoerder. "We zien het ook in de ziekenhuizen en in de rioolwatermetingen."

GGD-teststraten blijven open

Met het nieuwe testbeleid wil het kabinet de verantwoordelijkheid meer bij Nederlanders zelf leggen. Hoewel het dringende testadvies nu is komen te vervallen, houdt de GGD een paar teststraten open, bijvoorbeeld voor mensen met cruciale beroepen, kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen doen of mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.