Terug

Volg Hart van Nederland

Weiland van boer Pedro ligt bezaaid met vuurwerkafval: 'Het is schandalig, dit wil je niet in de natuur'

Dieren

6 jan 2023, 17:36

Met een somber gezicht loopt melkboer boer Pedro van Hedel uit het Brabantse Berlicum over zijn weiland. Om de paar meter moet hij bukken om een stuk plastic van de grond te rapen. Het zijn stukken van afgeschoten vuurpijlen, door de harde wind tijdens oudejaarsavond zijn de resten in zijn weiland terechtgekomen. "Zo erg als dit jaar hebben we het nog nooit gezien, ik heb al een hele emmer vol plastic hulzen", vertelt hij tegen de verslaggever Hart van Nederland.

Stukken plastic van het vuurwerk kunnen in het eten van Pedro zijn koeien komen. Als het voorjaar komt maait hij zijn weiland om voer te maken voor de winter. De stukken plastic komen met het gras in de maaimachine en worden versnipperd tot kleine scherpe stukjes. Als deze stukjes in de magen van een koe terecht komen kunnen er ontstekingen ontstaan, vaak overleeft het dier deze ontsteking niet.

Metaal

Voorheen waren het blikjes en andere metalen voorwerpen die de koeien van Pedro ziek konden maken. Zijn maaimachine kan deze stukjes er nu 'uitvissen', maar plastic nog niet. "Als er een machine is die plastic eruit kan vissen, koop ik die", zegt Pedro tegen Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.