Terug

Volg Hart van Nederland

Waterschildpad leeft in zwaar vervuild aquarium: 'Dier was nauwelijks te zien'

Waterschildpad leeft in zwaar vervuild aquarium: 'Dier was nauwelijks te zien'

Dieren

23 juni 2022, 13:40

In een woning in Geertruidenberg is woensdag een waterschildpad ontdekt die in een ernstig vervuild aquarium leefde. Het water was zo zwaar vervuild dat het dier niet eens meer zichtbaar was. Inspecteur Wilfred van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de eigenaar opgedragen gekregen zo snel mogelijk de juiste verzorging te regelen voor het dier.

De LID kreeg onlangs een tip via 144, het meldpunt voor dierenmishandeling of verwaarlozing, dat er in de woning mogelijk sprake zou zijn van een verwaarlozing meldt Omroep Brabant. Inspecteur Wilfred ging eropaf en merkte direct iets op. "Hij rook de stank al vanaf buiten", vertelt woordvoerder Jelko de Ruijter van de LID, namens Wilfred, aan Hart van Nederland.

In de woning rook de inspecteur direct een rottende lucht. "Er stond een aquarium wat zwaar vervuild was. Het dier dat in het water zat, was nauwelijks te zien", vertelt De Ruijter.

Geen droog stuk

Ook voldeed het aquarium niet aan alle eisen. Zo was het te klein voor de schildpad en was er geen droog stuk. "Een waterschildpad moet kunnen drogen, dus er moet voor twintig procent aan droog stuk zijn in zo'n aquarium. Dat was er niet."

De waterschildpad kreeg ook niet goed te eten. "Het dier kreeg alleen garnalen. Zo'n waterschildpad is een alleseter en moet juist gevarieerd te eten krijgen", aldus De Ruijter.

Nieuwe controle

De eigenaar moet de behuizing van het aquarium waarin de waterschildpad leeft zo snel mogelijk vernieuwen. Binnenkort gaan we opnieuw langs, om te kijken of alles op orde is."

Is dat niet het geval, dan kan de eigenaar een dwangsom krijgen, of kan het zo zijn dat de LID zorgt voor het juiste aquarium en dat die kosten voor de eigenaar zijn. Het dier blijft voorlopig dus wel bij de eigenaar. "Op een gegeven moment zouden we het dier in bewaring kunnen nemen, maar dat is alweer een aantal stappen verder."

Beeld: LID

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.