Terug

Volg Hart van Nederland

Wakker Dier eist handhaving op kalfjes in bloedhete 'broeikas-iglo'

Wakker Dier eist handhaving op kalfjes in bloedhete 'broeikas-iglo'

Dieren

20 juli 2022, 22:22

Het zijn bloedhete dagen en dat weten en merken we natuurlijk allemaal. Naast mensen hebben dieren het ook erg warm, soms zelfs véél te warm. Maar in enkele gevallen kan het uit de klauwen of hoeven lopen, want neem bijvoorbeeld pasgeboren kalfjes.

Die worden door veehouders in de eerste weken na geboorte in een soort plastic iglo gestopt om zo in een 'eigen klimaatje' op te kunnen groeien. Maar met temperaturen van 30 of zelfs 35 graden buiten is het in die bakken al snel 10 graden warmer. Dat is slecht voor kalfjes, omdat die het al moeilijk hebben bij 25 graden. De dieren hebben moeite met ademhalen en hebben zichtbaar last van de hitte.

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier komt daarom in actie en eist betere controles bij de boeren. Ze hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangeschreven en gevraagd hier op toe te zien.

50 graden

Het is bittere ernst, stelt Wakker Dier-directeur Anne Hilhorst: "Die witte hokjes zijn eigenlijk een soort broeikasjes. In plaats van dat het de dieren beschermt tegen de hitte, maakt het het erger." Ze geeft een voorbeeld: "Als het buiten 30 graden is kan de temperatuur in zo'n iglo tot 50 graden oplopen. Het is voor de dieren heel stressvol, maar ze kunnen er ook gewoon aan overlijden."

"We hopen met ons handhavingsverzoek bij de NVWA dat de overheid in actie komt en deze dieren uit deze hete broeikassen helpt", aldus Hilhorst. Navraag bij die instantie leert dat er al wel controles zijn. Maar Wakker dier stelt dat dat er te weinig zijn. "We zien dat gewoon letterlijk. De afgelopen dagen hebben we rondgereden en we zien talloze situaties dat die dieren zo gehouden worden."

Ook zou ze pleiten voor betere voorlichting onder veehouders. "Het zou ook al helpen als boeren een iglo onder een boom zouden plaatsen, bijvoorbeeld." En het publiek? Waarom stuurt Wakker Dier een bericht de deur uit? "Nou, zie jij zelf zo'n kalfje in zo'n iglo staan, spreek dan de boer erop aan of maak een melding bij 144 van het leed dat je ziet!"

Algeheel verbod

Wakker Dier pleit voor een algeheel verbod op de kalveriglo's, maar daar voelt Ruurd Jorritsma, hoofddocent Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, weinig voor. "Het is een heel mooi huisvestingsysteem. We kunnen ze mooi schoonmaken en desinfecteren en ze komen in een heel mooi, schoon bedje terecht. Over het algemeen werken die dingen prima."

Wakker Dier verspreidde video's van kalfjes die het overduidelijk warm en lastig hebben in hun iglo's. Zo probeert de stichting de aandacht te trekken voor het probleem. Jorritsma denkt daar echter het zijne van. "Het is de taak van Wakker Dier om misstanden te laten zien. Maar dat zijn excessen. Als je een gemiddeld beeld maakt van de situatie in Nederland, dan krijg je niet de filmpjes die Wakker Dier heeft gemaakt. Dat zijn excessen. Het is wel iets waar je op bedacht moet zijn, maar het is geen reden om alle kalveriglo's in de ban te doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.