Terug

Volg Hart van Nederland

Verdwenen bultrug Dutchy duikt 16 jaar na bezoek aan Nederland weer op

Dieren

24 nov 2023, 22:24

Zestien jaar nadat de bekende bultrugwalvis 'Dutchy' werd gespot voor de Nederlandse kust, is hij opnieuw opgedoken in Noorwegen. In januari van dit jaar is het indrukwekkende walvis gespot nabij Tromsø, samen met een groep andere bultruggen, zo is nu bekend geworden.

Het was een enthousiast duo van walvisliefhebbers, Karine Heljen en Michael Fischer, die 'Dutchy' herkenden en waarnamen terwijl de walvis actief op voedsel jaagde. Ze deelden hun ontdekking snel met SOS Dolfijn, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van deze majestueuze zeewezens.

Al eerder gezien

Deze nieuwe waarneming van 'Dutchy' is niet de eerste keer dat deze specifieke bultrug in het gebied rondom Tromsø wordt gezien. Eerder werd de walvis daar ook al in 2012 en 2014 gespot, wat werd vastgesteld door foto-identificatie, een methode die unieke fysieke kenmerken van walvissen gebruikt, zoals de vorm van de rugvin, het patroon op de staart of andere onderscheidende tekeningen.

Bultruggen, die tot wel 50 jaar oud kunnen worden, zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lange borstvinnen en spectaculaire sprongen uit het water. Een volwassen exemplaar kan tot 18 meter lang worden.

Deze baleinwalvissen worden sinds het begin van de 21ste eeuw steeds vaker in de Noordzee waargenomen, wat wijst op veranderingen in hun migratiepatronen en leefgebieden.

Vanwege de bekendheid van 'Dutchy' presenteerde SOS Dolfijn in december vorig jaar een levensgrote replica van hem in hun educatiecentrum. Deze 14 meter lange replica dient als educatief hulpmiddel om bezoekers bewust te maken van het leven en de bescherming van walvissen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.