Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede blauwtongvaccin moet zomerse besmettingsgolf voorkomen

Dieren

13 mei 2024, 10:28

Er komt een tweede vaccin beschikbaar waarmee houders van met name koeien en schapen hun dieren kunnen laten inenten tegen blauwtong. Volgens demissionair landbouwminister Adema komen er in juni naar verwachting 1,3 miljoen doses van dit vaccin beschikbaar.

Het nieuwe vaccin is afkomstig van de Duitse farmaceut Boehringer Ingelheim. Minister Adema heeft het middel goedgekeurd na een positief advies van zowel het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen.

Zomerse besmettingsgolf

Adema laat weten dat veehouders op korte termijn hun dieren kunnen laten vaccineren. De komst van het tweede vaccin moet veehouders rust bieden: "Dit geeft hoop dat de houders na een vreselijke periode een rustige zomer tegemoet kunnen gaan."

Het blauwtongvirus is vooral gevaarlijk voor runderen en schapen en wordt verspreid door de knut, een insect dat vooral tijdens de zomermaanden actief is. Als er de komende periode voldoende gevaccineerd wordt, kan een nieuwe besmettingsgolf in de zomer voorkomen worden.

Wat is blauwtong?

Blauwtong is een ziekte die wordt veroorzaakt door het blauwtongvirus (BTV). Kleine steekvliegjes (knutten) die ermee besmet zijn, brengen het virus over op schapen, runderen en andere herkauwers.

Besmette dieren krijgen onder andere koorts en zwellingen van bijvoorbeeld tong en lippen. Daardoor gaan ze veel kwijlen. In ernstige gevallen kleurt de tong blauw. Ook zijn de randen van de klauwtjes vaak aangetast. Veel dieren eten niet meer, liggen veel of worden kreupel. Door de besmetting en bijkomende ziekte kunnen dieren doodgaan.

Zieke dieren besmetten zelf geen andere dieren. Een besmetting gebeurt alleen via knutten. Als een knut besmet is, kan die het virus op een herkauwer overbrengen. Dat gebeurt vooral in de zomer, bij warme temperaturen. Mensen kunnen niet besmet worden met het blauwtongvirus.

Al 2 miljoen vaccins

Van het eerste vaccin dat vorige maand werd goedgekeurd, worden deze maand in totaal 2 miljoen doses geleverd. Met dat vaccin worden allereerst schapen gevaccineerd, omdat die meer last hebben van de ziekte en er vaker aan doodgaan. Ook dieren op kinderboerderijen zijn sneller aan de beurt. Runderen moeten twee prikken krijgen, schapen hebben genoeg aan slechts één vaccinatie.

Het is nog onduidelijk of de extra doses genoeg zijn om alle dieren die gevoelig zijn voor blauwtong te vaccineren. De eerste 2 miljoen die eind april werden beloofd, waren dat volgens land- en tuinbouworganisatie LTO in ieder geval nog niet.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.