Terug

Volg Hart van Nederland

Is de tijgerslak dé oplossing tegen de slakkenplaag?

Dieren

7 juni 2024, 22:12

Meterslange slijmsporen en aangevreten moestuintjes: allemaal gevolgen van de vele slakken die op dit moment te zien zijn. Maar geen paniek: de tijgerslak biedt uitkomst.

Het natte voorjaar, de redelijk warme temperatuur en voldoende voedsel bieden slakken gunstige omstandigheden. Fijn voor de slakken, minder fijn voor je moestuintje.

Ze eten van alles, worden tot soms wel 20 centimeter lang en doen wegens de tekeningen op hun lijfjes hun naam zeker eer aan: de tijgerslak. De beestjes staan bekend om hun opmerkelijke voedselvoorkeuren. De tijgerslak eet namelijk het allerliefst andere slakken, én hun eitjes als het even kan.

Echte opruimer

Dick Jacobs, beter bekend als 'Dick de Slakkenman', kweekt sinds ongeveer een jaar tijgerslakken. Momenteel heeft hij er een paar honderd rondkuipen in zijn kwekerij. De beestjes zijn volgens hem 'zeer geschikt' om in te zetten tegen een slakkenplaag. Volgens hem is de tijgerslak een 'echte opruimer', maar voor je planten hoef je niet te vrezen. Daar blijft de tijgerslak volgens Dick over het algemeen vanaf.

Mevrouw Dekker is dol op tuinieren en houdt haar tuintje het liefst netjes. "Al mogen er best een paar gaten in mijn sla zitten, dat heeft ook wel z'n charme." Toch werden de slakken haar te veel en kocht ze vorig jaar tien tijgerslakken bij de Slakkenman. Ze merkte dat haar moestuintje nagenoeg onaangeraakt bleef en besloot begin dit voorjaar opnieuw een aantal tijgerslakken te kopen en los te laten. En weer lijkt het te werken: een slakkenplaag in de tuin van Dekker bleef opnieuw uit.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Natuurlijke oplossing

Dekker is blij dat de tijgerslak een natuurlijke oplossing biedt tegen een slakkenplaag. "Ik ben nooit gek geweest op het gebruiken van gif. Ik laat het liever de natuur oplossen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.