Terug

Volg Hart van Nederland

Last van slakken in je tuin? Met deze diervriendelijke tips ga je ze tegen

wonen

18 apr 2024, 15:33

Met deze regenachtige dagen duiken ze overal op: slakken. En in april leggen ze ook nog eens hun eitjes. Hoewel de slijmerige glijders je tuin juist schoon houden door rotte plantenresten op te eten, zien veel mensen ze liever vertrekken. In dit artikel lees je hoe je ze uit je tuin kunt weren.

Doordat het de laatste tijd zowel regenachtig als zonnig geweest, lijkt het alsof er steeds meer slakken door onze tuin glibberen. Slakkenexpert Tello Neckheim legt aan Hart van Nederland uit dat de beestjes het vochtige weer fijn vinden. Daardoor lijkt het misschien alsof er meer slakken zijn, maar dat is niet zo. "Dat heeft te maken met het waarnemingseffect. Als je er eentje ziet, zie je er ineens tien."

Zo kom je van ze af

Dus zijn er volgens Neckheim niet meer of minder slakken op dit moment. Maar ja, zo'n slak in de tuin vinden veel mensen maar niks. Ze zijn bang dat ze hun planten kapot eten en willen daarom graag van de beestjes af. Je kan daarvoor allemaal soorten gif kopen, zeer dieronvriendelijk en de slakkenexpert geeft daar ook nog een waarschuwing bij: "Sommige soorten zijn zo giftig dat het ook de vogels doodt die de slakken eten. Dat moet je ook niet willen."

Dus is het misschien beter om wat meer diervriendelijke methodes te gebruiken. Een simpele oplossing is een natte krant of stuk karton. "Die leg je dan in de avond in de tuin. Daar gaan de slakken opzitten en dan kan je ze makkelijk over de schutting gooien", legt Neckheim uit. Het is wel belangrijk dit een aantal dagen achter elkaar te doen want niet alle slakken zitten in een keer op de krant.

Wat je ook kan doen is inheemse planten in de tuin zetten waar slakken niet van houden. Milieu Centraal zegt dat bleeksporig bosviooltje, bosanemoon, duizendblad, longkruid, inheemse varens, klimop en kruiden zoals tijm en bieslook goede planten zijn waar de slak niet van houdt.

Wil je het groter aanpakken dan moet je volgens de slakkenexpert heel je tuin omgooien. "Het moet bij ons allemaal zo netjes en strak. Dat werkt helemaal niet. Heb in je tuin een rommelhoekje en zorg voor veel vegetatie. Dat zorgt ervoor dat de slakken niet door heel je tuin gaan glijden."

Zo bescherm je je planten

Je hoeft je trouwens ook niet zorgen te maken over je planten. De meeste slakken die we in Nederland hebben blijven daar volgens de expert netjes van af. "Ze eten vooral de dode dorre blaadjes. Er zijn er misschien een of twee die wel planten eten, maar die komt hier bijna niet voor."

Wil je toch je planten beschermen dan zijn er een aantal dingetjes die je kan doen. Zorg ervoor dat je planten niet op vochtige plekken staan, want daar komen slakken graag. Volgens Milieu Centraal kan je ook barrières maken van kippengaas of plastic flessen. Gooi ook zeker niet je koffiedik of eierschalen weg. Dit zijn natuurlijke barrières die je om je planten kan maken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.