Terug

Volg Hart van Nederland

Tientallen telefoontjes: Dierenbescherming druk met vermiste dieren tijdens jaarwisseling

Dieren

3 jan 2024, 17:02

De Dierenbescherming kreeg tijdens de jaarwisseling zestig telefoontjes binnen over dieren die in nood of kwijt waren. Zo gingen de meeste telefoongesprekken over kwijtgeraakte huisdieren. Katten kwamen niet meer thuis of honden gingen er tijdens het uitlaten vandoor omdat ze schrokken van het vuurwerk, zegt een woordvoerster.

Het was voornamelijk druk in de meldkamer. De woordvoerster noemt het aantal telefoontjes "redelijk stabiel" in vergelijking met de ongeveer tachtig belletjes tijdens de vorige jaarwisseling. Dit jaar heeft de Dierenbescherming tien keer een dierenambulance op pad moeten sturen om daadwerkelijk in actie te komen.

Doodsbang

Twee keer reed een ambulance uit voor een watervogel. Een bleek al overleden te zijn bij aankomst. Of de vogel is aangereden, door vuurwerk of de griep is omgekomen, is volgens de woordvoerster onduidelijk. De andere watervogel is naar een opvang gebracht.

Ook is "een doodsbange kat" na een telefoontje opgehaald en naar een asiel gebracht, in de hoop dat de eigenaar zich meldt. De Dierenbescherming assisteerde tijdens de jaarwisseling ook bij een woningbrand.

'Incidenten maakten meer indruk dit jaar'

De Dierenbescherming heeft in heel Nederland dertig dierenambulances rijden. Daarnaast zijn er nog dierenorganisaties die bijvoorbeeld in grote steden zitten maar niet zijn aangesloten bij de Dierenbescherming. Een voorbeeld daarvan is de dierenambulance in Amsterdam.

Ze zagen een vergelijkbare drukte met vorig jaar, maar de incidenten maakten wel meer indruk, vertelt een woordvoerder. "Zo waren er een aantal honden die geschrokken door vuurwerk wegrenden, en vervolgens werden aangereden of verdronken in een plas water." De organisatie hielp een ekster met een beschadigd ooglid door vuurwerk en redde samen met de brandweer een hondje dat geschrokken door vuurwerk onder een autostoel vast kwam te zitten.

Banden ambulance lek gestoken

De dierenambulance in Utrecht hoefde tot sluitingstijd om 23.00 uur niet uit te rijden voor vuurwerkslachtoffers, na die tijd kon een ander noodnummer worden gebeld. De volgende dag bleek er toch nieuwjaarsschade aan een ambulance. Alle vier de banden van één van de twee ambulances waren lek gestoken. De organisatie heeft aangifte gedaan.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.