Terug

Volg Hart van Nederland

Teleurstelling bij House of Animals: honden nog steeds niet weggehaald bij 'horrorfokker'

Dieren

2 jan 2023, 17:00

Puppyhandelaar Kwispel Enzo in Eersel blijft voorlopig in het bezit van vierhonderd honden, na een uitspraak van de rechter in Den Haag. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals had een kort geding aangespannen om af te dwingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de honden binnen 24 uur weghaalde. De rechter vindt echter dat zij niet voldoende informatie heeft om een uitspraak te doen en daarom wordt de zaak uitgesteld.

De zaak wordt tot over ongeveer vier weken uitgesteld. In die tijd zullen de honden dus nog steeds in de puppyhandel verblijven. De rechter wil de tijd gebruiken om eerst het uitgebreide inspectierapport van de NVWA in te zien en de fokker zelf te spreken, voordat de zaak inhoudelijk wordt besproken.

"Dat de kwestie inhoudelijk behandeld wordt met de fokker voor de rechter en de NVWA maakt wel dat er bepaald schot in de zaak zit", zo laat Karen Soeters van House of Animals weten aan Hart van Nederland. "Desondanks zijn we alsnog teleurgesteld dat de honden daar niet per direct zijn weggehaald."

De dierenwelzijnsorganisatie probeerde ook om af te dwingen dat alle honden fysiek en mentaal worden nagekeken, maar dat is vanwege de capaciteit bij de NVWA volgens de rechter niet haalbaar.

Omstreden

De hondenfokkerij van Kwispel Enzo is al langere tijd omstreden vanwege meerdere overtredingen. Zo is de kwaliteit van het drinkwater slecht en zijn de hokken te klein. Ook kwamen de honden te weinig buiten.

Op 16 november bepaalde de rechtbank dat het bedrijf binnen zes weken alle dieren moest weghalen, omdat de bedrijfsvoering in strijd was met het bestemmingsplan. Op 22 december nam de NVWA al dertig honden in beslag die acuut zorg nodig hadden, maar House of Animals vond dit niet genoeg en spande het kort geding aan. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie maakten de eigenaren eind december nog steeds geen aanstalten om de dieren weg te brengen. De NVWA wees erop dat het niet gaat om alle honden en dat het onredelijk is om ze allemaal op zo'n korte termijn te verwijderen.

De fokker liet eerder in een reactie weten dat hij ermee gaat stoppen. "Zo gauw als ik de honden tegen een redelijke prijs kan verkopen, stop ik ermee", zei hij. Dat zal niet binnen enkele weken zijn, zoals de rechtbank hem oplegde. "Ik ben in hoger beroep gegaan", liet hij weten. Volgens de eigenaar is House of Animals een "criminele organisatie" die niks met dieren opheeft en alleen op geld uit is. "Ze lichten de zaak op, liegen en maken alles kapot", zei hij.

Op 19 januari buigt ook de Raad van State zich over de zaak.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.