Terug

Volg Hart van Nederland

Bioloog dolblij: voor het eerst een bever gespot in Amsterdam

Dieren

27 jan 2023, 19:08

De bever rukt op in Nederland! En dat is goed nieuws, vindt stadsecoloog Atze van der Goot. Voor het eerst heeft zijn wildcamera prachtige beelden vastgelegd van de bever binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. "Het is goed voor de biodiversiteit dat grote dieren die wat hoger in de voedselketen staan weer terugkeren nadat ze eerst volledig waren uitgestorven."

Het zat er wel al een tijdje aan te komen dat de bever ook aan de rand van Amsterdam zou opduiken. Eerder filmden scholieren in het nabijgelegen Muiden een bever die de weg overstak. Maar Atze had het uit de kluiten gewassen zoogdier nog niet eerder weten vast te leggen op zijn wildcamera.

Uitsterven en herintroductie

"Het is bijzonder dat de bever het in Nederland zo goed doet", weet Van der Goot. Ooit was het dier een van de meest voorkomende zoogdieren in Nederland. Tot aan de 17e eeuw werd er flink gejaagd op de bever voor zijn vacht en ook het vet leverde wat op. Hierdoor is het grootste knaagdier van Europa uiteindelijk uitgestorven.

Aan het eind van de jaren 80 werd het initiatief genomen om de uitgestorven bever weer terug te brengen in ons land. Op verschillende plekken werden bevers uitgezet en inmiddels wordt het beest regelmatig gesignaleerd. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit aangezien de bever een belangrijke rol speelt in ons ecosysteem.

Net als de mens

"De bever wordt in het Engels ook wel omschreven als een 'eco-system engineer'. Ze bouwen dammen en beïnvloeden daarmee het waterpeil", legt Atze van der Goot uit. "Daardoor ontstaan er natte weilanden en moerassen die een habitat vormen voor veel verschillende diersoorten. Eigenlijk is de bever naast de mens nóg iemand die de omgeving naar zijn hand zet."

Er zitten ook wel wat nadelen aan de komst van de bever. Zo kan die schade toebrengen aan dijken en bijvoorbeeld aan spoorlijnen. Landbouwers zijn ook niet altijd even gelukkig met de aanwezigheid van de grote knager. Toch weegt dat niet op tegen de voordeleen, vindt de ecoloog. "Het is gewoon belangrijk dat we leren samenleven, dat is alleen maar goed nieuws voor onze biodiversiteit."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.