Terug

Volg Hart van Nederland

Komt er een nieuwe pandababy in Rhenen? Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben weer gepaard

Dieren

25 feb 2024, 11:16

Het is eindelijk weer gebeurd! De reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark, Wu Wen en Xing Ya, hebben de liefde bedreven. Een unicum, want panda's staan over het algemeen niet bekend om hun hoge libido.

Het pandateam van Ouwehands Dierenpark monitorde de situatie al dagen intensief. Alles moest eraan gedaan worden om de panda's op het juiste moment bij elkaar te krijgen. Een romantische setting is bij panda's alleen geen gedoe met kaarsen, rozenblaadjes, bak met bamboe en rustige muziek. Nee, de urine van de beoogde panda-partner is genoeg. Die wordt verspreid in het hok van de ander om ze op die manier opgewonden te krijgen.

Rustig seksleven

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke reuzenpanda’s slechts 24 tot 72 uur per jaar zin hebben in seks. Daarnaast is het libido van de mannetjes ook niet heel hoog, en heeft hij bovendien een kleine penis. De juiste stemming en timing is daarom van levensbelang, om te zorgen dat de dieren niet uitsterven. Er ligt dan ook best wel een prestatiedruk bij de dieren - én de verzorgers - om het allemaal op het juiste moment goed te laten gaan.

Daarnaast speelt China ook nog een rol. De panda's komen vanuit dat land dus moeten zij een positieve aanbeveling geven voor de voortplanting. Begin februari kwam het groene licht, dus kon de dierentuin in Rhenen aan de slag. Wu Wen begon niet veel later de eerste tekenen van 'sekslust' te tonen. Ze werd onrustig, liep veel heen en weer, ging in het water zitten en at minder bamboe. Voor panda's hét teken van een stijgend libido.

Afblaffen

De verzorgers bij Ouwehands Dierenpark waren al dagen bezig om het liefdesnest klaar te maken. Zaterdag was het moment daar en werden de reuzenpanda's bij elkaar gezet. En met succes: Wu Wen en Xing Ya hadden het ontzettend naar hun zin. De eerste keer dan. Toen Xing Ya voor de tweede ronde wilde gaan, zag Wu Wen dat toch niet zitten en blafte hem af.

Of de paring succesvol is geweest moet nog blijken. Als Wu Wen zich binnenkort terugtrekt in haar kraamhol kan ze zwanger zijn. Voor de verzorgers zal het sowieso een spannende periode zijn. Het is ontzettend belangrijk dat er nageslacht komt aangezien de reuzenpanda een kwetsbare diersoort is en alleen nog in China in het wild leeft.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.