Terug

Volg Hart van Nederland

Weer reuzenhaai aangespoeld in Zeeland: 'Het is een beetje als Jaws in je achtertuin'

Dieren

9 jan 2023, 15:12

Het is een tragisch gezicht in de Westerschelde. Een groot kadaver van enkele meters lang is langzaam aan het ontbinden op de oevers van de rivier. Het is niet voor het eerst dat een groot zeedier aanspoelt in Nederland, maar de laatste tijd is het wel erg vaak 'raak'. Wat is er aan de hand?

In Zeeland, bij de Schor van Baarland, is dit weekend een dode reuzenhaai gevonden. Tussen de begroeiing in het water ligt er een flinke homp vlees. Op het eerste gezicht is het moeilijk te zien waar je nou precies naar kijkt.

Het kadaver trekt nog aardig wat bekijks. "Eerst dacht ik: 'dat lijkt wel een koe', maar dat kan niet", zegt de vinder Tycho Hoogstrate aan Hart van Nederland. Als hij dichterbij komt, ruikt hij al snel onraad. "Toen ik dichterbij stond zag ik dat het een vis was". Hij denkt eerst een dolfijn. "Toen heb ik een paar fotootjes gemaakt en opgestuurd en toen kreeg ik te horen: 'dat is geen dolfijn, dat lijkt meer op een walvisachtige'."

Het blijkt uiteindelijk te gaan om een reuzenhaai van zo'n 3,5 meter lang. "Het is een beetje alsof je Jaws in de achtertuin hebt liggen", lacht Tycho. Hij heeft nog wel een tip voor mensen die nog een kijkje willen nemen: "Neem een wasknijper mee, het stinkt hier behoorlijk."

Geen reden tot zorg

In december spoelde er ook al een reuzenhaai aan in Zeeland, maar van een trend is volgens Jaap van der Hiele van Stichting ReddingsTeam Zeedieren nog geen sprake. Wel is het bijzonder dat er de laatste tijd zoveel zeedieren aanspoelen. Zo spoelden in december binnen zes weken een vinvis, een orka én een walrus aan.

"We zien het helaas wel steeds vaker, dat er voor ons op het eerste oog vreemde dieren aanspoelen", vertelt Van der Hiele verder. "Dolfijnen en bultruggen hebben we wel ervaring mee, maar zoals nu dat er een reuzenhaai aanspoelt dat zien we niet vaak." Naast de reuzenhaaien heeft Van der Hiele het ook nog over de maanvis die in 2021 aanspoelde op Ameland. "Het wordt steeds gekker lijkt wel."

Volgens Van der Hiele is er nog geen reden tot zorg, ook niet nu er in korte tijd een tweede reuzenhaai is aangespoeld. Normaal komen de reuzehaaien, die tot wel acht meter lang kunnen worden, voor aan de Engelse kant van de Noordzee. Dat de dieren nu aanspoelen in Nederland zou kunnen komen door een verandering in de stroming. "Er is op dit moment veel aan het veranderen in het klimaat."

Wat gaat er met het kadaver gebeuren?

Wat er met de aangespoelde reuzenhaai gaat gebeuren, is volgens Van der Hiele duidelijk. "Volgens mij blijft dit exemplaar gewoon liggen", stelt hij. "Het dier is ook al een tijdje dood en vervoeren zal niet makkelijk zijn. Het vlees is week geworden en het kan nu dienen als een mooie voedselbron voor andere dieren in de natuur."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.