Terug

Volg Hart van Nederland

Pieterburen redt 40e zeehond van verstrikkingsdood: 'Schrikbarende toename'

Dieren

9 mei 2024, 17:56

Zeehondencentrum Pieterburen viert een droevige mijlpaal. Op woensdag redden zij de veertigste zeehond die verstrikt zat in een net. Zeehondencentra maken zich zorgen om de "schrikbarende" stijging in het aantal verstrikkingen.

IJburg in Amsterdam was in januari een populaire zeehondenspot. In de video hierboven zie je hoe een piepjong zeehondje tot twee keer toe de stad opzoekt.

"Het had de zeehond op termijn fataal kunnen worden", aldus Pieterburen. "De jonge Grijze Zeehond werd aangetroffen op het strand van Camperduin en zat verstrikt in een visnet." Het gaat om een zogenoemd 'wantnet' van meterslang. "Gelukkig voor de zeehond heeft een voorbijganger het gezien."

Diegene meldde het meteen bij de plaatselijke zeehondenwachter, die meteen op de situatie afging en het dier kon bevrijden. Een andere zeehond, die op donderdag verstrikt op het strand van Schiermonnikoog werd gevonden, had minder geluk. Die vluchtte het water weer in voordat iemand hem los kon maken. Hoe het nu met dat dier gaat is niet duidelijk.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Aardappelzakken en frisbees

Zeehondencentra maken zich zorgen omdat er een enorme stijging is in het aantal verstrikkingen. Vorig jaar, in 2023, werden er in totaal veertig verstrikte zeehonden gered. In de eerste vijf maanden van 2024 zitten we al op hetzelfde aantal als in heel 2023. "Het is een schrikbarende toename."

Het zijn niet alleen visnetten die gevaarlijk zijn. "De Zeehondenwachters treffen ook dieren aan die verstrikt zijn in materialen als aardappelzakken, frisbees, rubber ringen, bouwplastic, scheepstouwen en vislijnen", zegt Pieterburen.

De verstrikkingen zijn zo'n veelvoorkomend probleem dat de zeehondencentra A Seal, Ecomare en Pieterburen het Seal Response Team hebben opgezet om de dieren zo snel mogelijk te kunnen helpen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.