Terug

Volg Hart van Nederland

NVWA grijpt in tegen fokker naaktkatten: 'Ongezonde dieren'

Dieren

25 mrt 2024, 08:05

Voor het eerst heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een officiële waarschuwing uitgedeeld aan een fokker van naaktkatten, ook bekend als sphynxen. Deze primeur volgt op een klacht van de dierenrechtenorganisatie Dier&Recht.

De kale schoonheid van de sphynx is misschien een wonder om te zien, maar achter deze naaktheid schuilt een wereld van pijn en problemen. Zonder hun beschermende vacht zijn deze katten kwetsbaarder voor fysieke schade, snelle verbranding door de zon, en kou. Dit is nog maar het begin van de lijst aan gezondheids- en welzijnsproblemen die deze dieren ervaren, inclusief verhoogde risico's op huid- en oorinfecties en ademhalingsproblemen bij kittens.

Volgens de NVWA vormt het ontbreken van snor- en tastharen, essentieel voor de sensorische waarneming en communicatie van katten, een schadelijk kenmerk. "Deze haren zijn voor de kat van essentieel belang: hiermee voelen ze de minste of geringst aanraking. Zonder haren is niet alleen de zintuigelijke waarneming van hun omgeving beperkt, ook de communicatie met andere katten is gebrekkig", licht de NVWA toe.

Forse boete bij doorfokken

De actie tegen deze Limburgse fokkerij van naaktkatten werd met open armen ontvangen door dierenrechtenactivisten. Kelly Kessen van Dier&Recht benadrukt de noodzaak van strenge maatregelen: "Fokkers die toch doorfokken met naaktkatten kunnen een boete verwachten van 1500 euro per gebruikt fokdier. Daarmee komt er hopelijk snel een einde aan het fokken met deze ongezonde dieren."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.