Terug

Volg Hart van Nederland

Neushoornvogels Ouwehands Dierenpark mogen voorlopig blijven

Dieren

11 apr 2024, 16:08

Twee rosse neushoornvogels van Ouwehands Dierenpark in Rhenen mogen daar voorlopig blijven, heeft de Raad van State (RvS) donderdag bepaald. Ze zouden worden weggehaald, maar blijven nu toch daar tot in een hoger beroep in de kwestie is beslist.

De dieren zouden onrechtmatig in bezit zijn gekomen van de dierentuin, maar de dierentuin spreekt dat tegen.

Ouwehands Dierenpark is blij met de uitspraak dat de inbeslagname is opgeschort. Die "zou het welzijn van deze vogels enorm schaden. Wij zijn blij dat de rechter dit ook heeft ingezien en we zullen ons nu verder voorbereiden op het hoger beroep in deze zaak", aldus directeur Robin de Lange. Wanneer het hoger beroep plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Afkomstig uit Tsjechië

De vogels werden in 2009 aan de dierentuin gedoneerd. In 2021 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens een steekproef tien diersoorten in het park, waaronder de twee vogels. De dierentuin zou niet kunnen aantonen dat de vogels in gevangenschap zijn geboren en gefokt. Daarmee zou sprake zijn van onrechtmatig bezit.

Het dierenpark zegt dat de vogels afkomstig zijn van iemand uit Tsjechië en dat aannemelijk is gemaakt dat ze een legale herkomst hebben. Het ministerie voor Natuur en Stikstof vond het bewijs echter niet afdoende en besloot tot inbeslagname. Volgens internationale regels moet een dier worden weggehaald bij iemand die het illegaal heeft verkregen.

De dierentuin stelt dat de vogels na al die jaren gewend zijn aan hun verblijf en hun verzorgers en is bang dat ze niet goed zullen wennen aan een ander verblijf.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.