Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse dierentuinen laten dieren niet in de kou staan tijdens vorst

Nederlandse dierentuinen laten dieren niet in de kou staan tijdens vorst

Dieren

8 jan 2024, 17:35

Het is kouder buiten en dat voelen ook de dieren in de Nederlandse dierentuinen. Om hun bewoners warm te houden tijdens de vorstperiode de komende dagen zetten ze bij Burgers' Zoo in Arnhem en Wildlands in Emmen de vloer- en muurverwarming aan.

Ook zetten sommige dierentuinen pompen en andere watersystemen in om grachten en waterpartijen in beweging te houden, zodat deze niet bevriezen. Anders kunnen dieren eroverheen lopen naar andere verblijven.

Bij Burgers' Zoo zetten ze de vloer- en muurverwarming in om de buitenverblijven van de tijgers en de Maleise beren warm te houden. "De panters uit Sri Lanka hebben een verwarmd rotsblok. Giraffen, gnoes, zebra's en andere savannedieren blijven uit voorzorg binnen", zegt een woordvoerder van Burgers' Zoo.

Op stal

In Wildlands hebben de leeuwen zelfs een warmhoudplaat die in beton zit verwerkt, vertelt de woordvoerster. "Dan kunnen ze er net even iets warmer bij liggen." De savannedieren van Wildlands staan net als in Burgers' Zoo in de winter op stal. "Als het glad wordt, wil je niet dat een giraffe met een gebroken poot op de savanne ligt." Behalve savannedieren staan ook de nijlpaarden op stal. De mantelbavianen hebben ook veel schuilplekken in hun verblijf. "Die mogen zelf bepalen of ze buiten of binnen blijven."

Dierenparken hebben vaak ook watergebieden tussen verblijven en tussen plekken waar bezoekers lopen. In Burgers' Zoo houden ze die met de vorst goed in de gaten en worden pompen ingezet om het water in beweging te houden, zodat het niet dichtvriest. "Dat is een uitdaging. 's Ochtends controleren we of onze grachten niet zijn dichtgevroren, want ze zouden ook gebruikt kunnen worden om uit hun verblijf te klimmen", zegt een woordvoerder. In Emmen zit er een systeem in het water dat belletjes blaast, om bevriezing te voorkomen.

Verwarmd bushokje

De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is ook extra attent op bevriezing bij vogels. "Vogels kunnen last krijgen van bevroren teentjes en vleugelpuntjes. Dat sterft dan af, dus die halen we naar binnen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de maraboe, een grote Afrikaanse loopvogel", legt Marjolein van Klei uit, vakgroephoofd zoogdieren bij de dierentuin. Ook gieren kunnen last krijgen van de kou. Voor hen is een soort verwarmd bushokje met een verwarmingsplaat gemaakt. Ook ruilt Blijdorp waar nodig drinkbakken in voor emmers tegen bevriezing.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Uniek én schattig: drie zwarte beren geboren in Nederland
0:33
Uniek én schattig: drie zwarte beren geboren in Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.