Terug

Volg Hart van Nederland

Limburg gaat wasberen toch afschieten omdat opvang vol is

Limburg gaat wasberen toch afschieten omdat opvang vol is

Dieren

11 okt 2022, 18:06

Op de wasbeer mag in Limburg vanaf woensdag weer jacht worden gemaakt. Het worden er te veel. Er is geen opvang meer voor de ongewenste wasberen die niet in Limburg thuishoren en schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Tot nog toe lukte het om met succes 95 wasberen te vangen, maar nu is de opvang bij Stichting AAP vol. Dat laat de provincie Limburg dinsdag weten.

Wasberen vormen een bedreiging voor inheemse diersoorten zoals broedvogels, amfibieën, kleine zoogdieren en overwinterende vleermuizen. Bovendien zijn ze vaak besmet met de wasberenspoelworm, wat een risico vormt voor de volksgezondheid.

Europese regels verplichten provincies wasberen op te ruimen. Eind 2017 waren er zo'n vijftig tot honderd wasberen gevestigd, met name rond Sittard en Maastricht. Vermoedelijk zijn zij daarheen getrokken na te zijn ontsnapt uit wildparken. Ook denkt men dat sommige wasberen als huisdier werden gehouden en zijn losgelaten.

Anticonceptie voor wasberen

Omdat er naar schatting nog steeds enkele tientallen wasberen in Limburg rondlopen, en er geen ruimte in de opvang meer is, mag er op geschoten worden. Nu er steeds meer wasberen vanuit Wallonië de Limburgse grens oversteken, is grootschalige opvang volgens de provincie geen optie meer. Intussen worden ook niet-dodelijke middelen bekeken die later kunnen worden ingezet. Daarbij wordt gedacht aan anticonceptie.

De provincie zal daarnaast omringende regio's dringend vragen de instroom van wasberen naar Limburg tegen te gaan.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.