Terug

Volg Hart van Nederland

Lammetjes dood en gewond, vermoedelijk door racende crossmotoren

Lammetjes dood en gewond, vermoedelijk door racende crossmotoren

Dieren

26 apr 2022, 13:17

Op de Zuidermeerdijk op Urk zijn dinsdagmiddag een dood lammetje en twee gewonde lammetjes gevonden. Hoe de dieren zijn toegetakeld is niet duidelijk, maar waarschijnlijk zijn zij het slachtoffer geworden van racende crossmotoren.

Iets na 12:30 uur kreeg Ron Groenink van de dierenambulance Noordoostpolder een zorgwekkende melding binnen. "Ik kreeg gelijk te horen dat het ging om een zeer zwaargewond lammetje en een gewond lammetje", vertelt hij woensdag aan Hart van Nederland. Omdat de jonge schapen buiten zijn werkgebied waren gevonden, legt hij meteen contact met zijn collega's uit Lelystad.

Lammetje met darmpjes eruit

Als Groenink na twintig minuten nog niks van hen heeft vernomen en van de melder twee foto's binnenkrijgt van de toestand waarin de lammetjes verkeren, besluit hij de stoute schoenen aan te trekken en zelf op de melding af te gaan. "Dat was voor mij echt de druppel. Ik ben met hoge snelheid die kant op geracet", zegt hij.

Helemaal aan het einde van de dijk worden de twee gewonde schapen gevonden. Groenink loopt nog een stukje verder en doet aan de voet van de Ketelbrug nog een schokkende ontdekking. "Tot mijn verbazing vond ik een reeds overleden lammetje met de darmpjes eruit", vertelt hij aangeslagen. "Die heb ik in een deken gewikkeld en meegenomen."

Slachtoffer van crossmotoren

Meerdere getuigen zouden tegenover Groenink hebben verklaard dat de jonge dieren het slachtoffer zijn geworden van crossmotoren die 's nachts door het gebied racen. De jongeren zouden korte tijd geleden zijn weggejaagd van Urk, waardoor ze op zoek moesten naar een andere plek om te crossen. "Toen kwamen ze uit bij dit gebied", zegt Groenink. "En ondanks dat die lammetjes de ruimte hebben, zoeken ze 's nachts hun toevlucht naar het asfalt."

Omdat de schapen waarschijnlijk het slachtoffer zijn geworden van dierenmishandeling, is Groenink naar de politie gestapt. Die heeft direct actie ondernomen. "Ze gaan surveilleren alsmede de wijkagent inschakelen. Ze weten dus waarschijnlijk ook waar die lui wonen, want ze wisten meteen welke wijkagent ze moesten inschakelen."

Een schrikdraad tussen het gras en het asfalt kan volgens Groenink voorkomen dat in de toekomst meer schapen het slachtoffer worden van de crossmotoren.

Beeld: Dierenambulance Noordoostpolder

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.