Terug

Volg Hart van Nederland

Konijnenmoeder met twaalf jonkies als grof vuil gedumpt

Konijnenmoeder met twaalf jonkies als grof vuil gedumpt

Dieren

4 juli 2022, 17:00

Dierenambulance Utrecht is verbolgen over de zaterdag gedumpte konijnenmoeder met haar twaalf kleintjes. De medewerkers van de ambulance waren zaterdagavond bij de Haarrijnseplas voor een melding van een gewonde meeuw. Bij aankomst ontdekten ze de kooi met konijnen.

De ambulancemedewerkers vermoeden dat de dieren nog niet zo lang geleden zijn gedumpt, anders waren ze misschien al gegrepen door een roofvogel. De kleine konijntjes zijn nog maar zo groot als je handpalm. In het gebied waar ze gevonden zijn komt veel wild voor, zoals bunzingen en meeuwen.

Op Facebook richt de Dierenambulance Utrecht zich tot de dader. De hulporganisatie schrijft: "Kan je jezelf nu nog in de spiegel aankijken? Heb je enig idee wat voor stress je moeder en haar kroost aandoet? Mama en kleintjes komen alle dertien goed terecht, maar dat is door ons toedoen."

De konijnen zijn inmiddels overgebracht naar de Dierenbescherming in Amersfoort. Daar kunnen ze nog wat ouder worden, waarna mensen ze kunnen adopteren.

Gezinshereniging

Hettie van Oostenbrugge, medewerker van Dierenambulance Utrecht, heeft maandagochtend op dezelfde plek nog een konijn opgehaald. Ze vermoedt dat het de vader van het stel is. "Een mannetje met ballen niet gecastreerd. Het moet haast wel de papa zijn. Ik heb hem ook naar de Dierenbescherming in Amersfoort gebracht."

De gedumpte konijnen lijken uit een thuisomgeving te komen en zijn mogelijk achtergelaten door een fokker. De afgelopen maanden zijn er op deze plek al vier vrouwelijke konijnen van hetzelfde albinoras met halflang haar ontdekt.

Van Oostenbrugge is blij dat het weer goed gaat met de beestjes. "Ze hebben daar een mooi verblijf en huppelen lekker rond. Ze eten ook weer normaal."

Vakantiedump

Toch hebben niet alle konijnen zoveel geluk. Rond deze tijd van het jaar, als de zomervakantie gaat beginnen, worden er veel konijnen gedumpt. De medewerker van de ambulance benadrukt om goed na te denken voordat je een huisdier neemt. "Dit gebeurt wekelijks dat er konijn gedumpt worden. In een vakantieperiode worden ze soms ook over het hek gezet bij kinderboerderijen. Dat is supergevaarlijk om te doen in verband met ziektes. Als konijnen elkaar niet kennen en zo bij elkaar worden neergezet kunnen ze ook hard gaan vechten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.