Terug

Volg Hart van Nederland

Na zomer grotere proef met vaccins tegen vogelgriep na succesvolle test

Dieren

28 mei 2024, 11:19

Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Hoe groot is de kans dat vogelgriep overslaat op mensen? Die vraag beantwoordde viroloog Ab Osterhaus in Vandaag Inside, hierboven te zien.

Tijdens de proef wordt ervaring opgedaan met het op grotere schaal toedienen van het vaccin. Ook wordt onderzocht welke mogelijke negatieve effecten er mogelijk zijn voor de handel in eieren en kippen.

Demissionair landbouwminister Piet Adema is blij dat de vaccins ook buiten de laboratoriumsetting blijken te werken. "Vaccinatie is een belangrijk hulpmiddel om besmettingen van vogelgriep bij gehouden pluimvee terug te dringen."

Vogelgriep in Nederland

Sinds 2021 houdt vogelgriep Nederland in zijn greep. Waar de ziekte eerst om de paar jaar de kop op stak, zijn er nu het hele jaar door uitbraken. Alleen al in het griepjaar 2021-2022 werden ongeveer 6 miljoen vogels geruimd vanwege besmettingen op boerderijen. Ongeveer 1 miljoen daarvan werden preventief geruimd.

Sinds afgelopen december zijn er geen uitbraken meer geweest op locaties waar vogels worden gehouden. Sinds eind april is nergens in Nederland meer een ophokplicht.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.