Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen om vogelgriep onder ooievaars: 'Nog nooit zoveel sterfgevallen meegemaakt'

Grote zorgen om vogelgriep onder ooievaars: 'Nog nooit zoveel sterfgevallen meegemaakt'

Dieren

23 juli 2022, 23:28

Al meer dan 41 jaar zorgen Frits en Els Koopman voor ooievaars, maar een sterftegolf zoals nu hebben ze nog nooit meegemaakt. Sinds begin dit jaar heeft de vogelgriep in Nederland heel hard toegeslagen, maar opmerkelijk is dat ook ooievaars hard worden getroffen. Dat gebeurde niet eerder in deze mate.

Normaalgesproken vliegen er zo'n honderd ooievaars rond bij het ooievaarsbuitenstation van Frits en Els in het Drentse De Schiphorst. Nu zijn er al 28 overleden aan het nieuwe virus, en de aantallen blijven groeien.

Verdraaide kop

"Op 2 juli kwam bij ons de eerste ooievaar met het virus binnenvliegen, sindsdien is het hier op gang gekomen", vertelt Frits aan Hart van Nederland. Hij zag gelijk dat er iets mis was met het beest. "Zijn kop was verdraaid, het dier begin met zijn vleugels te slaan en hij begon in de grond te pikken alsof het dier hier begraven wilde worden."

Frits heeft ook nog advies voor mensen die zelf een ooievaar dood op de grond zien liggen. "Afblijven, melden en voor de rest niks doen. Mensen worden er namelijk niet ziek van, maar je moet altijd voorzichtig zijn."

Broedseizoen 

Ook Thijs Kuiken, vogelgriepexpert van het Erasmus MC maakt zich zorgen. "Het virus past zich aan, hierdoor worden meerdere soorten vogels het slachtoffer", vertelt hij. 

"Vroeger zag je zulke virussen allen in het najaar, maar nu zien we ook een opleving in het voorjaar. En dat betekent dat broedende vogels het slachtoffer kunnen worden. Daarom zie je niet alleen volwassen ooievaars sterven door het virus, maar ook jonge ooievaars."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.