Terug

Volg Hart van Nederland

Gans moet weer terug op het (kerst)menu: 'Smaakt als biefstuk'

Dieren

22 dec 2021, 07:58

Er moet dringend iets worden gedaan aan de grote aantallen ganzen in Nederland. Boeren en tuinders klagen al tijden over de overlastgevende vogelsoort. Er vliegen in ons land zo'n twee miljoen van die dieren, die kennelijk ook best goed smaken. "Het is zonde dat er vaak niets met het vlees gebeurt als ze worden afgeschoten."

In de afgelopen vijf jaar telde ons land zo’n twee miljoen ganzen. In de provincie Zuid-Holland, met name in de de polders, vliegen er tienduizend tot ruim honderdduizend rond. Ze vreten het gras en gewassen op van de boeren, poepen in zwemwater en jagen kinderen én menig volwassene de stuipen op het lijf vanwege hun territoriale gedrag.

Kortom, er moet iets gebeuren. Lokale jagers hebben een idee: opeten die ‘kalkoenen van de polder’. Volgens hen smaakt net als biefstuk, maar er kan ook prima saté, hamburgers of worstjes van worden gemaakt.

Gans weer op het kerstmenu

Dirk-Jan Polak is naast tuinder fervent jager, hij heeft een boerderijwinkel waar hij lokale producten verkoopt, waaronder ook gans. Hij vindt dat gans snel terug op het menu moet komen. Veel mensen hebben geen idee hoe gans überhaupt smaakt, maar volgens Polak is het een heerlijk gerecht voor tijdens de kerstdagen. "Onbekend maakt onbemind en wat de boer niet kent, dat eet hij niet."

Poeliers in Nederland verkopen bijna geen ganzenvlees, er is vrijwel geen vraag naar en rendabel is het niet. "De meeste verkopen alleen maar kip, Nederlanders eten veel kip, en in het najaar kalkoen of fazant, maar gans is bijna niet te vinden." In landen als Duitsland en Oostenrijk wordt het veel meer gegeten. In Denemarken is het rond de kerst zelfs een traditie. "In Nederland wil het maar niet echt van de grond komen", vertelt Polak.

Duurzaam stukje vlees

Naast dat het heerlijk is, is het stukje vlees ook duurzaam. De vogels hebben een relatief lang en vrij leven gehad, er zijn maar weinig dieren die vrijer kunnen leven de de gans. De dieren worden toch al afgeschoten omdat ze overlast veroorzaken, maar het vlees wordt bijna niet aangeraakt.

Dat het ganzenvlees inderdaad een stuk duurzaam scharrelvlees is, kan ecoloog Anne ten Berge beamen. "Veel duurzamer ga je het niet vinden in Nederland." Maar zelf een paar ganzen uit de lucht schieten gaat niet zomaar. "Sommige ganzensoorten mag je bejagen, maar daar heb je wel een ontheffing voor nodig."

Maar als je een ontheffing hebt (dat scheelt per provincie) en je hebt er een paar neergeschoten, moedigt de ecoloog ook aan om alles van het dier te benutten. "Ik wil niet zeggen wat mensen moeten eten maar het zo wel een stuk beter zijn als meer Nederlanders een keer gans proberen." Nu wordt nog veel ganzenvlees niet verkocht en kan het uiteindelijk de prullenbak in, "dat is toch zonde."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.