Terug

Volg Hart van Nederland

Honden met korte snuit fokken met honden met langere snuit mag binnenkort niet meer

Dieren

24 aug 2023, 09:06

Het fokken van honden met een extreem korte snuit, zoals mopshonden, met honden met een langere snuit wordt donderdag verboden. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit scherpt de regels aan.

Dierenorganisaties pleiten al langer voor maatregelen om het fokken van ongezonde honden met een korte snuit in te perken. Dier & Recht zei in juli dat ze de Raad van Beheer voor de rechter willen slepen voor het afgeven van stambomen van dat soort honden.

"Honden met een korte snuit zijn vaak benauwd en lijden aan allerlei kwalen. Denk daarbij aan oogziektes, gebitsproblemen en huidplooiontstekingen", is te lezen op de website van Dier & Recht. De korte, gedrongen bouw zorgt ook voor hernia's en geboorteproblemen.

Strenge criteria

De regels voor het fokken van honden met een plat neusje werden eerder al aangepast, maar er gold een uitzondering voor het fokken met langsnuitige honden. Die uitzondering vervalt nu "om te voorkomen dat er nog honden worden gefokt met kenmerken die onnodig lijden veroorzaken".

Dat fokken mag volgens bronnen na donderdag alleen nog maar als de honden aan strenge criteria voldoen. De dieren moeten een normaal ademgeluid in rust en een goede verhouding tussen schedel en neus hebben. Ook mag er niet meer gefokt worden met dieren die een operatie hebben gehad om hun gezondheid te verbeteren.

Gemopper

Minister Adema wil ook een houdverbod voor doorgefokte dieren, waaronder honden met platte snuiten. Dat schreef hij in januari in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik wil hier glashelder over zijn - als minister maar ook als mens: ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden."

Mopshondenvereniging Commedia zei in mei 2022 tegen Hart van Nederland dat zij denken dat een fok- of handelsverbod geen zin heeft. "Nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2019 aankondigde strenger te handhaven, zijn veel fokkers gestopt. De vraag blijft echter groot", zei Jan Grit namens de vereniging. "Het gevolg is dat mensen mopshondjes uit het buitenland halen."

Gezondheidseisen in het buitenland

En daar zijn volgens hem de gezondheidseisen van de viervoeters "veel lager". Over een eventueel importverbod zijn de fokkers daarom wél te spreken. "Dat zou in het voordeel zijn van de Nederlandse fokkers, maar dan moeten we wel aan onze eigen criteria kunnen voldoen", stelde Grit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.