Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenorganisaties willen handelsverbod op mopshonden, maar stuiten op gemopper: 'Slaat nergens op'

Dierenorganisaties willen handelsverbod op mopshonden, maar stuiten op gemopper: 'Slaat nergens op'

Dieren

20 mei 2022, 22:56

Dierenartsen en -organisaties willen dat het kabinet zo snel mogelijk met een handelsverbod komt op 'ongezonde' mopshonden en andere kortsnuitige viervoeters. Maar fokkers zijn niet blij met de oproep. "Het slaat nergens op."

Mopshonden en andere zogenoemde 'kortsnuitigen' lijden ernstig onder hun 'schattige' uiterlijk, aldus dierenorganisatie Dier & Recht. Door hun korte snuit hebben de dieren vaak last van ademhalingsproblemen, toonde onafhankelijk onderzoek door de Universiteit Utrecht eerder al aan.

Fokverbod wordt omzeild

Een paar jaar geleden is de wetgeving rond het fokken van 'zieke' hondenrassen daarom al aangescherpt. Het fokken van hondjes met een korte snuit mag niet meer. Volgens de nieuwe regels moet de snuit minimaal een derde van de kop zijn. Toch belandden er nog altijd veel 'ongezonde' honden bij mensen thuis.

"Fokkers gaan gewoon door met fokken van deze honden", legt dierenarts Kelly Kessen uit bij Hart van Nederland. Daar willen verschillende dierenorganisaties, waaronder Dier & Recht, nu een eind aan maken. "Het is toch te zot voor woorden dat je die honden niet mag fokken, maar vervolgens wel mag kopen en verkopen? We hebben een handelsverbod nodig."

'Handelsverbod heeft geen zin'

Volgens Mopshondenvereniging Commedia heeft een handelsverbod echter geen zin. "Nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2019 aankondigde strenger te handhaven, zijn veel fokkers gestopt. De vraag blijft echter groot", stelt Jan Grit namens de vereniging. Het gevolg is volgens hem dat mensen mopshondjes uit het buitenland halen.

En daar zijn volgens hem de gezondheidseisen van de viervoeters "veel lager". Over een eventueel importverbod zijn de fokkers daarom wél te spreken. "Dat zou in het voordeel zijn van de Nederlandse fokkers, maar dan moeten we wel aan onze eigen criteria kunnen voldoen", stelt Grit.

Gesprek met minister Staghouwer

Een mogelijk handelsverbod betekent overigens niet dat alle mopshondjes straks zullen verdwijnen, benadrukt dierenarts Kessen. "Mopshondjes mét snuitje, die volgens de juiste criteria zijn gefokt, blijven legaal." Binnenkort spreekt Dier & Recht met minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de plannen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.