Terug

Volg Hart van Nederland

Egels in de war door het warme weer: 'Het begint een bedreigde diersoort te worden'

Dieren

7 jan 2023, 17:30

De wekker gaat in de natuur nu al af en dat is slecht nieuws voor egels. Dit merkt ook egelopvang Midden-Nederland in Huizen. Ze zitten bijna vol en hebben meer egels dan vorig jaar januari. De egels zijn er slechter aan toe. Dit allemaal door de droogte, de warmte en een minder hoeveelheid aan insecten. "Het wordt zo een bedreigde diersoort."

"We hebben nu ongeveer 120 egels. Hun winterslaap begint normaal eind oktober en ze worden wakker begin mei. Dit geldt bij dieren met voldoende vetreserves. Door droogte, warmte en weinig insecten kunnen de egels nauwelijks vetreserves opbouwen. Vorig jaar januari hadden we circa 80 egels daarvan zaten er meer in winterslaap", legt Patricia Berk, bestuursvoorzitter van Egelopvang Midden-Nederland, uit aan Hart van Nederland.

Wegen en verzorgen

Vrijwilliger Geeske Boots weegt alle egels in de opvang en geeft ze eten en drinken. "We krijgen egels binnen die loslopen in tuinen, terwijl ze in winterslaap moeten zijn. Die zijn dan ondervoed en hebben ondergewicht. Egels Koos kwam hier met ruim 400 gram binnen, maar is pas weer gezond als hij 600 gram weegt. Pas dan kunnen we hem ook uitzetten."

Koos moet dus eerst aansterken en worden goedgekeurd. "Hij blijft in ieder geval tot mei bij ons. Er moet genoeg te eten zijn in de natuur en dat is er tijdens de winter normaal gesproken niet. Dus we houden hem nog even uit voorzorg hier", legt bestuursvoorzitter Patricia Berk uit.

Bedreigde diersoort

Naast Koos, komen er nog veel meer verzwakte egels binnen. En dat terwijl de populatie volgens Berk hard achteruit gaat. "In de komende jaren wordt wel verwacht dat de egel een bedreigde diersoort wordt. Het worden er ieder steeds minder en dat is zo jammer."

We kunnen volgens Berk de egel redden van de afgrond. "Plaats minder tegels en meer gras, bomen en planten. Zo kan de egel lekker zijn gang in jouw tuin. Daarnaast moeten we ook zorgen dat de egel meer eten kan krijgen. Voer hem met kattenvoer. Dat kunnen ze prima hebben."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.