Terug

Volg Hart van Nederland

Eenzaam babyhaasje gevonden? 'Raak ze niet aan!'

Dieren

29 feb 2024, 11:03

Het voelt misschien nog niet zo, maar de lente staat weer voor de deur. En dat betekent dat er een kans is dat je een babyhaas alleen in een veld tegenkomt. Je eerste instinct is misschien om zo'n zielig, klein diertje te helpen. Maar doe dat vooral niet.

Als de haasjes echt in de problemen zitten, bel je de dierenambulance of een opvang. In sommige gevallen moet de brandweer er zelfs aan te pas komen, zoals een paar maanden geleden toen ze dieren van een verdrinkingsdood redden in de uiterwaarden van de IJssel. Dat zie je in de video hierboven.

Daarvoor waarschuwt Diertehuis Arnhem en omstreken. "Vaak worden jonge hazen ten onrechte meegenomen omdat mensen denken dat ze door de moeder verlaten zijn", schrijft het diertehuis op Facebook. Maar hazenmoeders hebben nou eenmaal een wat afstandelijkere aanpak dan wij als het op hun pasgeboren kinderen aankomt.

"De moederhaas verspreidt haar jongen in het veld omdat hazen geen holletje hebben en de jonge haasjes verstoppen zich dan in het hoge gras. Moederhaas komt tussen zonsondergang en zonsopgang haar jongen voeden", stellen het diertehuis mensen gerust.

Babyhaasjes lijken misschien in de steek gelaten, maar dat zijn ze niet. Foto: Diertehuis Arnhem en omstreken

Babyhaasjes lijken misschien in de steek gelaten, maar dat zijn ze niet. Foto: Diertehuis Arnhem en omstreken

Raak ze niet aan

Maar zijn de baby's zo moederziel alleen in een open veld niet heel kwetsbaar voor gevaar? Nee! "Jonge haasjes zijn perfect gecamoufleerd en zijn geurloos zodat vossen, marters, honden en katten de babyhaasjes niet ruiken. Maar wanneer mensen de haasjes aanraken, brengen wij onze geur over op het diertje en zal deze eenvoudig worden opgemerkt door roofdieren."

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zorgt het aanraken van de jonge dieren er niet voor dat de moeder ze verstoot. Ze zal de "stank" er wel aflikken, zegt het Diertehuis. Raak de babyhaas dus niet aan en probeer het bovendien ook niet te verzorgen.

"Geef ze vooral niets te eten of te drinken", waarschuwen ze. Als je vermoedt dat er echt iets mis is met het diertje, bel dan met een opvang of dierenambulance. "Het diertje kan gewond zijn en moet deskundige verzorging krijgen zoals bijvoorbeeld de juiste melk. Advies is dan ook om de jonge haasjes te laten zitten waar je ze vindt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.