Terug

Volg Hart van Nederland

Eén, misschien twee bultruggen voor kust Scheveningen

Dieren

11 jan 2023, 12:53

Voor de kust van Scheveningen - Kijkduin zwemt woensdagmorgen een bultrug. Mogelijk zwemmen er zelfs twee dieren, aldus natuurorganisatie SOS Dolfijn, die gespecialiseerd is in de hulp aan walvisachtigen. Het dier werd gezien bij uitkijkpost De Vulkaan in Kijkduin. Begin deze maand werd bij Scheveningen ook al een bultrug gezien en kort daarvoor zwom zo'n dier voor de kust van België.

Of het om één of twee bultruggen gaat, moet onderzoek uitwijzen, legt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn uit aan Hart van Nederland. "Wij verzamelen zo veel mogelijk beelden en aan de hand van foto-identificatie en uiterlijke kenmerken kunnen we ze herkennen. Die we al kennen had bijvoorbeeld duidelijke tekeningen van de rugvin."

Bultruggen zijn walvisachtigen die steeds vaker in het zuidelijke deel van de Noordzee worden gezien. In de zomer leven de grote dieren in het koude water rond de polen. In de winter zwemmen ze naar de tropen, waar ze paren en jongen krijgen. Meestal zwemmen de bultruggen in diep water, maar ze durven ook dicht voor de kust te zwemmen.

Bultrug steekt steeds vaker de kop op

"Sinds deze eeuw zijn ze met regelmaat te zien", aldus Annemarie. "Er zijn zelfs onderzoekers die zeggen: de vissen zijn nu nog maar bezoekers van de Noordzee, maar we gaan ze steeds vaker zien en steeds langer."

Meer bultruggen wegens jachtverbod

In 2003 dreef een dode bultrug in de monding van de Nieuwe Waterweg, aldus natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare. Dat was een sensatie, want daarvoor was de laatste bultrug in de Noordzee in 1755 gezien. Na 2003 zijn er steeds vaker bultruggen gezien. Tegenwoordig duiken er meerdere keren per jaar bultruggen op voor de Nederlandse kust. Deskundigen denken dat er meer bultruggen zijn omdat er niet meer op walvissen mag worden gejaagd. Mogelijk is er ook een voedseltekort in andere zeegebieden, waardoor de dieren dichter naar de kust zwemmen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.